Na alle controverse rond Silverstone kunnen we ons eindelijk weer richten op actie op de baan. Op de krappe Hungaroring moet Max Verstappen proberen de kansen op een recordbrekende negende overwinning voor Lewis Hamilton te verkleinen. De Nederlander is gelukkig op dreef: met vijf poles op rij door het Sprint-Qualifying experiment heeft hij de statistieken aan zijn zijde.
In de vrije trainingen begon Verstappen goed met een snelste tijd in FP1, maar in latere sessie klaagde hij over onderstuur. De krappe layout van het circuit bij Budapest maakte dit en enorm nadeel. Om het probleem te verhelpen werd de voorvleugel maximaal opgedraaid, maar het mocht niet baten. Het team had daardoor geen andere keuze dan de achtervleugel weer naar beneden bij te stellen. Niet bepaald wat je wil op de Hungaroring.
Het verschil tussen Verstappen en de Mercedessen is echter minimaal, dus er kan van alles gebeuren.
Q1
We starten de sessie zonder de Haas van Mick Schumacher. De jonge Duitser heeft zijn auto in de derde vrije training met hoge snelheid zijwaarts in de muur geparkeerd. Aangezien Haas niet veel te winnen of verliezen heeft in de kwalificatie kiest het team ervoor om Schumacher's wagen binnen te houden en door te werken aan de reparaties.
Yuki Tsunoda opent de sessie voor AlphaTauri. De Japanner rijdt met een opgelapte versnellingsbak na een knullige crash in de tweede vrije training. Een 1:18.1 is niets om over naar huis te schrijven: beide Alfa Romeos weten zijn tijd met een paar tienden te verbeteren.
Met dertien minuten op de klok gaan de hoofdrolspelers de baan op. Valtteri Bottas, Lewis Hamilton en Max Verstappen beginnen aan hun out laps. Bottas zet een 1:16.6 neer, maar het is niet genoeg. Hamilton weet er bijna twee tienden af te snoepen. Verderop op de baan klokt Max Verstappen echter twee paarse sectoren. De Nederlander weet het voordeel vast te houden en gaat naar P1 met twee tienden verschil.
Best of the rest is Pierre Gasly, voor Lando Norris en Charles Leclerc. Dan komt Carlos Sainz over de streep: vierde tijd. De Spanjaard zaagt opnieuw aan de stoelpoten van zijn teamgenoot en verwijst hem naar een zevende plek. In de herhaling zien we echter problemen aankomen voor Sainz: het team stuurde de pits uit terwijl Gasly op een snelle ronde voorbij kwam. Wellicht hangt er een penalty in de lucht.
Sergio Perez heeft ook reden om zich zorgen te maken. Na twee pogingen is hij slechts negende. De Mexicaan moet meer dan een seconde toegeven op zijn teamgenoot. Hetzelfde verhaal zien we bij Daniel Ricciardo: de goedlachse Australiër is slechts twaalfde, terwijl we Lando Norris op P6 terugvinden. Ricciardo loopt het risico om al in Q1 geëlimineerd te worden.
DannyRic gaat als veertiende met hakken over de sloot, maar 'Mr. Saturday' George Russell redt het niet. De Williams lijkt niet lekker te gaan op de Hungaroring. De jonge Brit kan niet verder komen dan een zeventiende plek achter Tsunoda. Vooraan verandert er niet veel, behalve dat Perez door Sebastian Vettel naar een beschamende elfde plek geduwd wordt. Checo zal alle zeilen bij moeten zetten om zonder kleerscheuren door Q2 te komen.
Afvallers: Tsunoda, Russell, Latifi, Mazepin, Schumacher (DNS).
Q2
De beide topteams gaan als eerste naar buiten, met de Mercedessen voorop. Alle vier staan ze zoals verwacht op de Medium Pirelli. Het is echter nog maar de vraag of Perez het met het hardere rubber kan redden.
Valtteri Bottas zet de eerste tijd van de sessie, maar de Fin kan geen echte indruk maken. Met een 1:16.5 is Lewis Hamilton bijna een halve seconde sneller dan zijn Wingman. Daarachter zet Max Verstappen een paarse eerste sector, maar hij kan die vorm niet de hele ronde vasthouden. Op iets meer dan twee tienden achterstand moet Max genoegen nemen met een tweede plek.
Onze vermoedens over Sergio Perez blijken helaas waarheid: met zeven tienden achterstand op Hamilton is hij slechts zesde. Sebastian Vettel en Pierre Gasly maken een stuk meer indruk door de derde en vierde tijd te pakken. Daar zitten ze echter niet lang: een ontketende Fernando Alonso weet P3 af te snoepen..
Rode vlag
Dan zien we opeens een Ferrari van de baan schuiven! Carlos Sainz raakt de staart van zijn auto kwijt in de laatste bocht en knalt met de linkerkant de muur in. Als door een wonder zitten all wielen er nog aan is de auto nog rijdbaar. Bij een poging om weg te komen raakt de voorvleugel echter los.
Het ding klemt zich onder het rechtervoorwiel, waardoor Sainz niet verder. We krijgen een rode vlag om de gehavende SF21 te bergen. Extra pijnlijk voor Carlos: Leclerc heeft zich verbeterd naar een tweede plek.
Sessie heropend
Met bijna vier minuten te gaan wordt de sessie heropend. Hamilton en Leclerc pakken hun kans om de balans op de Softs te testen voor Q3. Hun Q2-tijd verbeteren heeft immers weinig zin. Dat geldt niet voor Valtteri Bottas en Sergio Perez. Beide mannen staan als zevende en negende op de schop. Bottas reageert door een tweede tijd te rijden op de mediums. Intussen gaat Max Verstappen als eerste door de 1:15 grens.
Perez weet zich uit Q2 te trekken met een vierde tijd achter Norris en Gasly. Daarachter is het Alonso voor de ver teruggezakte Hamilton, Leclerc en Bottas. Esteban Ocon zorgt er met een negende tijd voor dat beide Alpines door kunnen, terwijl Vettel met een last minute rondje op de Softs Daniel Ricciardo elimineert. Het verschil is slechts 80 duizendste. Over de boordradio is DannyRic's teleurstelling duidelijk te horen.
Afvallers: Ricciardo, Stroll, Raikkonen, Giovinazzi, Sainz
Q3
Pierre Gasly bijt de spits af voor Q3, gevolgd door Lando Norris en de beide Alpines. Dan is het Charles Leclerc en Max Verstappen gevolgd door de beide Mercedessen. Verstappen laat een gaatje vallen naar de Ferrari. Een slipstream doet je op de krappe Hungaroring alleen maar pijn.
Verstappen maak zijn eerste snelle ronde af, maar is langzamer dan hij was in Q2. Een 1:15.9 is vier tienden langzamer. Mercedes maakt er dankbaar gebruik van: Valtteri Bottas is twee tienden sneller, Lewis Hamilton maar liefst vijf. Max klaagt bij het team dat hij grip miste tijdens de ronde.
Achter de grote drie is het Perez, Leclerc, Ocon, Gasly, Alonso, Norris en Vette. Het gat van Verstappen naar Perez is ongeveer een halve seconde. Leclerc merkt bij Ferrari op dat de wind onvoorspelbaar is, waardoor hij minder vertrouwen heeft.
Vieze spelletjes
Met minder dan drie minuten op de klok is het tijd voor de tweede run. Bij het uitrijden van de pits doet Lewis Hamilton een spelletje: de Mercedes blijft opzettelijk extreem traag voor de Red Bull van Verstappen rijden. Lewis kijkt in zijn spiegels om te zien hoe Max reageert. Op de out lap blijft Lewis dat spelletje lekker door spelen. Hij rijdt zelfs zo langzaam dat hij met een rokende voorband de laatste bocht in duikt.
Boegeroep
Verstappen redt het maar net naar de start/finish lijn, maar Sergio Perez is te laat. Zowel Hamilton als Verstappen zijn te langzaam onderweg om zich echt te verbeteren. Max weet groene sectoren te zetten later in ronde, maar verbetert zich maar met een fractie. Verder dan P3 en P4 komt Red Bull niet.
Hamilton kan rekenen op fluitconcerten en boegeroep vanaf de tribune, waar een grote deel van het Oranje legioen gevestigd is. Sir Lewis spelletjes waren echter niet illegaal: hij hield zich keurig aan de minimum rondetijd. Bovendien is het aan Red Bull om hun auto's op het juiste moment naar buiten te sturen. Of het sportief is laten we even in het midden.
Soft vs Medium
Met twee Mercedessen voor zijn neus heeft Verstappen genoeg te doen tijdens de Grand Prix. De Schwarzpfeilen zullen r alles aan doen om de Red Bull achter zich te houden, maar ze starten op harder rubber. Op de Soft zal Max meteen toe moeten slaan. Lewis Hamilton heeft echter de beste kaarten in handen om zijn negende overwinning te scoren in het homo-hatende Hongarije.
Resultaten
- Formula 1