Red Bull op jacht naar extra halve punt Spa Francorchamps

De farce van Spa is nog lang niet over. Op aanwijzing van Helmut Marko gaat Red Bull onderzoeken of de snelste ronde wel aan de juiste coureur toegekend is.

Red Bull op jacht naar extra halve punt Spa Francorchamps

Het was een van de weinige hoogtepunten van afgelopen weekend: op de tweede ronde van de 'race' op Spa Francorchamps wist handtastelijke spinkoning Nikita Mazepin achter de safety car de snelste ronde te klokken. Omdat de Rus als zeventiende over de streep kwam kreeg hij geen punten, maar Mazepin kreeg toch even een lollig PR-momentje met de uitreiking van de DHL Fastest Lap Award. Het bizarre tafereel onderstreepte nog maar eens hoe vreemd en chaotisch de Grand Prix van België verlopen was.

Verkeerde coureur

Dankzij nog meer gesteggel met de reglementen dreigt Nikita zijn snelheidsprijs echter kwijt te raken. Omdat de race onder een rode vlag eindigde werd het officiële klassement afgeleid van de stand op de eerste getimede ronde. Ronde 2 heeft volgens de FIA effectief nooit plaatsgevonden. Dat maakt dat niet Mazepin, maar uiteraard raceleider Max Verstappen de snelste man op de baan was. De snelste ronde is dus feitelijk toegekend aan de verkeerde coureur.

Dat er volgens het klassement minder dan twee ronden gereden zijn doet overigens niets af aan de status van de Grand Prix: om punten toe te kennen moet de raceleider minimaal twee getimede ronden afgelegd hebben. Of de FIA die ronde ook meetelt in het klassement is niet relevant. Het is een van de minimale juridische verschillen waar het reglement helaas vol mee zit.

'Ja, graag'

Bij Duitse publicatie Motorsport-Magazin merkten ze dit ook op en legden ze de situatie voor aan Red Bull rijdersmanager Helmut Marko. Ondanks het feit dat de norse Oostenrijker in de pers luidkeels verkondigde dat Red Bull niet trots was op de overwinning op Spa, gaf hij toe dat het team toch zal kijken naar de kans op een extra halve punt: "We zullen het bekijken, die halve punt willen we graag hebben."

1984

Met Max Verstappen op slechts drie punten van Lewis Hamilton in de strijd om de titel is het geen verrassing dat Marko graag een onsje meer krijgt. Aan het einde van het seizoen is alles mooi meegenomen, hoe klein ook. In 1984 wist Niki Lauda bijvoorbeeld op slechts een halve punt Alain Prost af te troeven voor de titel. Ook toen was het dankzij een door regen ingekorte race, de legendarische Grand Prix van Monaco waar Ayrton Senna zich aankondigde als wereldster.

Of de FIA en de F1 na alle heisa nog mee zullen willen werken aan een onderzoek naar de snelste ronde laten we even in het midden. De organisaties hebben de laatste paar dagen al meer dan genoeg modder over zich heen gekregen. Nóg een schandaal dat de competentie van de stewards in twijfel trekt is niet iets waar de sport op zit te wachten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool