Huh? 'Elektrische jerrycan' moet laadstress wegnemen

Met het draagbare laadstation ZipCharge Go moeten de zorgen over lege EV's verleden tijd zijn. In noodsituaties kan de 'elektrische jerrycan' je accu weer even een boost geven.

Huh? 'Elektrische jerrycan' moet laadstress wegnemen

Elektrisch rijden is de toekomst. Althans, dat blijven we maar horen. De praktische problemen van een auto met een enorme accu weerhouden het gros van de mensen er echter van om de overstap te maken. Met een beperkte actieradius en nog meer beperkte hoeveelheid laadpunten kan het een uitdaging zijn om je hippe EV mobiel te houden.

Het probleem is zelfs zo groot dat er al een naam voor is: laadstress. Ergens zonder stroom stil komen te staan is een kleine ramp: je kunt immers niet zomaar een jerrycan elektriciteit meenemen om jezelf te bevrijden. Of toch wel?

ZipCharge Go

De Britse startup ZipCharge denkt de heilige graal gevonden te hebben met de Go-oplader. Het bedrijf prijst de flinke reiskoffer aan als 'een powerbank voor je auto'. Het idee is simpel: je plugt de Go thuis in en zodra hij vol zit gooi je hem in de kofferbak van je elektrische auto. Daarmee heb je meteen je beweging voor de komende week gehad, want het ding weegt maar liefst 22.6 kilo.

Wanneer je hem nodig hebt stop je de stekker van de Go gewoon in je EV en bedien je het systeem via een app op je telefoon. Na 30-60 minuten heeft de lader zo'n 32 tot 60 kilometer rijbereik aan je accu toegevoegd, afhankelijk van de capaciteit. Zo hoef je in ieder geval niet meer op de vuist om de dichtstbijzijnde laadpaal te veroveren.

Praktisch nut?

Of het meeslepen van een zware extra accu echt nut heeft durven we te betwijfelen. Het kan de efficiëntie van de auto in ieder geval geen goed doen. Moderne auto's hebben immers zelfs geen volledig reservewiel meer om extra gewicht te kunnen besparen. De meer dan twintig kilo zware Go heeft precies hetzelfde effect. Waarschijnlijk vreet het ding meer actieradius dan hij oplevert.

Simpel sommetje

Het nut van de Go wordt nog verder ondermijnd als we de claims van ZipCharge even na gaan rekenen. Zoals gezegd weegt de Go 22.6 kilo, waarvan ruwweg 5 kilo bestaat uit het omhulsel. Als we uitgaan van het beste scenario - waarin de Go een hoogwaardig Tesla-accupakket gebruikt - levert het systeem maximaal slechts 4.4 kwH.

Aangezien je hier slechts 80% veilig van kunt gebruiken komen we uit op ongeveer 3.5 kwH. Met een gemiddeld verbruik van 0.2 kwH per kilometer kun je daarmee in het meest gunstige geval ongeveer 15 kilometer mee rijden. Dat kan maar net genoeg zijn om mee thuis te komen, maar het is een stuk minder dan ZipCharge claimt.

Lease

ZipCharge wil de Go in het vierde kwartaal van 2022 op de markt gaan brengen. Particulieren kunnen de elektrische jerrycan leasen vanaf 49 pond per maand, omgerekend ongeveer 57 euro. Het apparaat volledig kopen wordt ook mogelijk, al zijn er nog geen prijzen bekend. Reken er maar op dat het een stuk duurder wordt dan de reguliere jerrycans van de lokale bouwmarkt.

Elektrisch
  • ZipCharge, Chevrolet
  • ZipCharge