Doe Fast & Furious met deze hete Fiero

Vergeet de Supra, Skyline en Charger. Deze turbine Fiero is de ultieme F&F machine.

Doe Fast & Furious met deze hete Fiero

De Fast & Furious franchise begon ooit met een simpele misdaadfilm waar toevallig straatracers in voorkwamen. Point Break, maar dan met auto's. Inmiddels is het echter de meest winstgevende titel in de catalogus van Universal Pictures. Die gigantische cijfers werden uiteraard niet behaald met bescheiden verhaaltjes, maar met steeds extremere en waanzinnige stunts.

Het Transformers-gehalte bereikte een toppunt met de laatste release: Fast 9: The Fast Saga. Vin Diesel en co spelen in de film met enorme magneten en gaan met een omgekatte Pontiac Fiero zelfs de ruimte in. Voor liefhebbers van dat spektakel is het echter niet zo eenvoudig om aan een functionele replica van die bijzondere wagen te komen. Het is weer eens wat anders dan een verfraaide Eclipse.

De Fiero uit F9 ging gewoon de ruimte in.

Jet-Fiero

Veilingsite Hemmings biedt echter alsnog uitkomst. De zilvergrijze machine uit de advertentie begon ooit zijn leven als een bescheiden Fiero uit 1984. Inmiddels is het ding omgedoopt tot de eerste 'thrust-vehicle' ontworpen voor gebruik op een circuit.

Dat leest je goed: deze Pontiac heeft straalaandrijving. De verkoper claimt dat de wagen bedoeld voor superspeedways van minimaal 1,6 kilometer lang. Het vermogen van 1200 pk wordt geleverd door een General Electric T-88 turbine uit de iconische Bell UH-1 'Huey' militaire helikopter. De krachtbron is voor de Fiero omgebouwd naar straalaandrijving.

Nieuw chassis

De turbineswap vroeg uiteraard de nodige aanpassingen aan het chassis van de Pontiac: er is namelijk helemaal niets meer van over. Het zelfdragende chassis is vervangen door een volledig nieuw buizenframe. De turbinemotor, inlaat en naverbrander nemen bijna alle beschikbare ruimte in. De bouwer geeft aan alleen de meest hoogwaardige onderdelen en materialen gebruikt te hebben.

Recordbreker

Via 'exhaust-vectoring' is de Fiero in staat zichzelf te helpen bij het maken van bochten, maar het systeem is nog niet getest. De Fiero heeft zelfs nog geen meter gereden: een kapotte keerring heeft het project namelijk doen stranden. De huidige eigenaar heeft er geen zin, tijd en energie meer voor om de benodigde reparaties uit te voeren. In plaats daarvan biedt hij een ander de kans om 'een uitdaging' aan te gaan en een 'nieuw Guinness World Record te zetten.

Ben jij die persoon en heb je ongeveer 100.000 dollar over? Pak dan nu je kans. De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Hemmings