Haal een klassiek Italiaans raspaardje bij Domeinen

Onze favoriete overheidsdienst heeft een echt pareltje te pakken. Geen opgedirkte Civic of ramkraak-Audi, maar een beeldschone Italiaans coupeetje met rally-roots.

Haal een klassiek Italiaans raspaardje bij Domeinen

In de loodsen van de Dienst Domeinen Roerende Zaken kun je van alles tegenkomen, maar een goed onderhouden klassieker blijft toch een zeldzaamheid. Het merendeel van het aanbod is toch vooral scooters en grijze hatchbacks. Deze wijnrode Lancia is daarvoor het perfecte tegengif. We hebben het namelijk over een van de meest geliefde modellen van het roemruchte merk: de Fulvia Coupé.

V(R)4

De Fulvia Coupé verscheen in 1965 als het veel aantrekkelijker ogende zusje van de nogal conservatief gelijnde Berlina. Onderhuids waren beide modellen echter verre van traditioneel. Onder de kap was namelijk een innovatieve V4 te vinden. De blokhoek van het motortje was zo klein (12°) dat een enkele cilinderkop genoeg was.

Dat concept werd later dankbaar hergebruikt door Volkswagen voor de VR6, W8, W12 en W16. De V4 was leverbaar in 1.1, 1.2, 1.3 en 1.6 liter varianten en leverde tussen de 58 en 132 pk af aan de voorwielen.

Rallyheld

De V4 bracht Lancia een reeks aan successen in de rallysport, met als kroon de titel in het International Championship for Manufacturers van 1972, de voorloper van het World Rally Championship. De rally campagne zorgde bovendien voor een smakelijke Rallye HF-reeks in de showrooms, met de 1.6 als absoluut topmodel. Het exemplaar dat we bij Domeinen vinden is een nazaat van dat project, maar draagt niet de bekende letters.

Geen hoogvlieger

De wijnrode Fulvia is namelijk een Coupé 3 uit 1974, de allerlaatste facelift. De uitvoering is gebaseerd op 1.3S uit de eerste serie, wat betekent dat er maar liefst 90 pk onder het kleine kapje schuilt. Als je een beetje handig bent met de handgeschakelde vijfbak kun je de Fulvia in maar liefst 12.4 seconden naar de honderd laten roffelen. De top is een stevige 165 kilometer per uur.

Buitenwegbommetje

Maar de kleine Lancia is natuurlijk ook helemaal niet bedoeld als stoplichtsprinter of autobahnstormer. Het is immers een echte rallymachine. Met een vedergewicht van 965 kilo, een hitsig klinkend motortje en een titelwinnende balans kun je er op een buitenweg veel beter mee uit de voeten.

De Fulvia is sinds 1998 al in Nederland, maar volgens Domeinen is de auto alsnog uit 'de import afkomstig'. De geschiedenis voor 2011 is bovendien niet bekend, maar de kilometerstand is veelbelovend: slechts 12.944 kilometer. Al is dat natuurlijk wel met een vijfcijferige kilometerteller. Voor de echte liefhebber zal het echter allemaal een worst zijn. Een nette Fulvia bij Domeinen is immers echt een buitenkansje. Durf jij het aan om deze prachtige Italiaan over te nemen?

Cargasm
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken