In veel opzichten zijn SUVs en crossovers onzinnige creaties. Zo'n veredelde hatchback op stelten is immers vaak zwaarder, minder gestroomlijnd, minder zuinig en minder stabiel dan een traditioneel model. Dat betekent echter niet dat je ze allemaal meteen onder dwang af moet proberen te schaffen.
De gemiddelde supercar is in praktisch opzicht immers net zo waardeloos, maar die zien we toch erg graag blijven. Het vloeiend genaamde ‘activistisch collectief TOON en de lokale Anti-SUV’ in het Belgische Gent denkt daar echter heel anders over.
Nepbloed
Afgelopen nacht gingen leden van het collectief het centrum van Gent door met een stapeltje protestflyers en een paar flessen 'biologisch afbreekbaar bloed'. Vervolgens besmeurden de actievoerders minstens tweehonderd SUVs en crossovers met het goedje, dat volgens HLN.be gewoon ketchup bleek te zijn.
De actie dient volgens TOON om mensen te ontmoedigen een SUV aan te schaffen. De groep vindt het bovendien niet kunnen dat oudere en kleinere auto's uit het centrum geweerd werden, terwijl grote moderne SUVs er nog vrolijk mogen rondtokkelen. Kennelijk stuurt TOON aan op een SUV-vrije zone, want de wagens zijn door het collectief vogelvrij verklaard.
Het probleem met de SUV
In een flyer die tegen de gevandaliseerde auto's is geplakt legt TOON een aantal redenen uit voor de SUV-haat. Volgens de actievoerders zijn de softroaders gevaarlijk vanwege hun hoge neuzen, die kennelijk eenvoudiger de vitale organen van voetgangers beschadigen bij een aanrijding. Verder zouden ze zo breed zijn dat ze continu fietsers van de weg maaien. Uiteraard is het volgens TOON 25% hogere verbruik ten opzichte van een traditionele hatchback ook een groot probleem.
De meest opvallende klacht is de 'privatisering van onze veiligheid'. Het collectief meent dat alleen de rijken toegang hebben tot SUVs en zo in hun elitaire 'pantserwagens' een veiliger, geïsoleerd leven kunnen leiden:
"De opmars van de Sports Utility Vehicle komt neer op een privatisering van de veiligheid op de weg. Zij die het hogere kostenplaatje van een SUV kunnen betalen - zowel in aankoopprijs als in verbruik - wanen zich veilig in hun pantserwagen terwijl de publieke veiligheid erop achteruit gaat."
Puur vandalisme
Bij de politie van Gent kwam de ene na de andere aangifte binnen als gevolg van het incident. De politie heeft de slachtoffers aangeraden niet te bellen, maar vooral online aangifte te doen bij het e-loket. Burgemeester Mathias De Clercq veroordeelde de actie:
"Dit is volstrekt onaanvaardbaar en puur vandalisme. Van iemand anders’ spullen blijf je af. Ik roep de slachtoffers op om zeker aangifte te doen bij de politie."
- iStock, GMC, Stellantis Media, Audi