Brabus 92R is een 'supercar' voor de stad

Volgens de bekende tuner is deze elektrische Smart een rasechte supercar voor het centrum.

Brabus 92R is een 'supercar' voor de stad

Bij Brabus moeten we vooral denken aan grote, krankzinnige getunede Mercedessen met duizelingwekkende vermogens. Vaak gooien de mannen en vrouwen uit Bottrop zelfs motoren in modellen waar ze eigenlijk niet horen. Zo kon je een V8 krijgen in de GLK, of de dikke twin turbo V12 in een C, E of CLS. De dagen van vulgaire multicilinders zijn echter al geweest. Brabus richt zich daarom op een veel verantwoordelijker project: een emissieloze supercar voor de stad.

92R

Het resultaat van dat nieuwe denken is de Brabus 92R. Net zoals bij de overige modellen staat het getal voor het aantal pk's. Ja, dat lees je goed. Deze stads-'supercar' heeft maar liefst 92 hele pk's. Dat komt omdat de 92R een mild aangepakte variant is van de Smart EQ Fortwo Cabriolet. Brabus heeft de componenten van de elektromotor geoptimaliseerd. Dit betekent een betere 'gasrespons' en een winst van wel zes pk in de Sport+ modus. Het koppel stijgt in die stand van 160 naar 180 Nm.

City supercar

In het persbericht noemt Brabus de 92R maar liefst vijf keer een echte supercar. Dus wat voor giftige prestaties levert het autootje eigenlijk? Nou, de topsnelheid van de elektrische Brabus komt uit op een gelimiteerde 130 kilometer per uur. Maar dat is natuurlijk niet relevant in het centrum van een grote stad.

Veel belangrijker is hoe snel je weg bent bij het stoplicht. Van een elektrische auto met achterwielaandrijving mag je toch verwachten dat die sprint op z'n minst indrukwekkend is. Ook daar kom je bij de 92R helaas bedrogen uit. De 'sprint' van 0-100 moet namelijk zo'n 10.9 seconden innemen. Geen schokkende prestaties dus.

Wel geinig

Prik je door de marketing heen dan blijft er een geinig uitziende Smart over. Van buiten zien we een sportieve bodykit met rode accenten en de bekende Brabus Monoblock-velgen. Aan de binnenkant is het autootje aangekleed met rood en zwart leer en voorzien van opties zoals airco, cruise control en navigatie. Desgewenst kan het interieur in special kleuren uitgevoerd worden.

Er komen slechts 50 exemplaren van de 92R op de markt. Allemaal zijn ze gebaseerd op de cabrio-versie van de Fortwo. De Brabus 92R komt op een volle accu zo'n 125 kilometer ver. De vanafprijs bedraagt €39.900 euro, exclusief elektro-subisidies.