Veloqx Fangio V12 moet Le Mans gaan winnen

De wilde trackday special moet om de pegels gaan strijden in de Le Mans Hypercar klasse. Met de basis van de auto in het achterhoofd lijkt dat echter een bijzonder ambitieus doel.

Veloqx Fangio V12 moet Le Mans gaan winnen

Vandaag werd de Veloqx Fangio uitgelaten op het Yas Marina circuit van Abu Dhabi. De naar de vijfvoudige F1-wereldkampioen vernoemde machine is het geesteskind van Britse ingenieur Sam Li en is ontworpen om de strijd aan te gaan met grootmachten zoals Porsche, Cadillac, BMW, Ferrari, Toyota en Audi op Le Mans. De Fangio is namelijk niet zomaar de zoveelste hypercar, maar de voorbode van een heuse Le Mans Hypercar.

Team Veloqx

Dat verhaal klinkt nogal ambitieus en onrealistisch, maar Veloqx is niet zomaar een nieuw automerkje. De organisatie begon in 2002 in het Britse GT kampioenschap met een Ferrari 360 GT, en won meteen de GT2 titel. Een jaar later veroverde Team Veloqx op Le Mans de eerste plek in de GT1-klasse met een Ferrari 550 GTS.

In 2004 stapte het team over naar de LMP-klasse met een Audi R8 onder de Audi Sport UK Team Veloqx-vlag. Dat jaar haalde Veloqx de Le Mans Series titel binnen en finishte het als tweede op Le Mans met Guy Smith, Jamie Davies en Johnny Herbert.

Johnny Herbert in de Team Veloqx Audi R8 op Silverstone, 2004.

Terug naar Le Mans

Na de succesvolle campagne van 2004 besloot Sam Li de sport te verlaten en zich te concentreren op het handelen in vastgoed. Bijna twintig jaar later zijn hij en Veloqx echter weer terug. Met de Fangio wil hij terugkeren naar de top van Le Mans in de LMH-klasse. De extreme machine doet voorlopig dienst als track day special, maar moet de basis vormen voor een rasechte Le Mans winnaar. Tegenover Motorsport.com gaf hij aan dat Veloqx in gesprek is met een grote fabrikant om een LMH-machine op basis van een straatauto te realiseren.

Omgekatte Ferrari

Welke fabrikant dat is liet Li in het midden, maar de invloeden van Ferrari zijn in ieder geval zeer sterk aanwezig. De Fangio heeft namelijk de beschikking over dezelfde 6,3 liter V12 als de F12. Sterker nog, shots uit het interieur lijken erop te wijzen dat de auto weinig meer is dan een omgekatte F12 TDF. Gezien de relatief strenge reglementen van LMH is het onwaarschijnlijk dat de auto binnen die klasse zal passen. Li gaf echter toe dat de Fangio niets meer dan een prototype is.

Groene racer

De fugazi Ferrari moet uiteindelijk gaan leiden tot een echte LMH en een daarvan afgeleide gelimiteerde hypercar voor de straat. Bovendien wordt de Fangio door het gebruik van alternatieve brandstoffen lekker groen, aldus Li:

"We willen meerdere teams hebben die onze LMH runnen op een variatie aan brandstoffen. We geloven dat verschillende oliebedrijven in verschillende rechtsgebieden verschillende oplossingen zullen hebben voor een emissieloze brandstof."

2025

Volgens Li zullen we nog tot 2024 of 2025 moeten wachten voordat de Fangio LMH het circuit op gaat. Mogelijk komt de auto echter eerder in actie met een ordinaire benzinemotor. Of de Ferrari V12 onderdeel van die plannen zal zijn is niet bekend. Le Mans Hypercar hanteert immers een 670 pk vermogenslimiet, fors minder dan de V12 normaal gesproken levert. Van een hybride element lijkt in ieder geval geen sprake. Het zal ons benieuwen of de Ferrari-met-bodykit zich kan ontpoppen tot een echt Le Mans prototype.

Autosport
  • TheTFJ, Audi Sport
  • TheTFJJ