Vettel zet vraagtekens bij 'harde' opvoeding Verstappen: 'Ik werd niet in elkaar geslagen'

Tegenover Road & Track heeft de viervoudig wereldkampioen zich hardop afgevraagd of de harde aanpak van Jos Verstappen de juiste was. Met zijn eigen warme achtergrond kwam zelf immers net zo ver.

Vettel zet vraagtekens bij 'harde' opvoeding Verstappen: 'Ik werd niet in elkaar geslagen'

Op de vooravond van zijn F1-pensioen lijkt Sebastian Vettel zich steeds meer met andere zaken bezig te houden. Na zich ingezet te hebben voor brandbaar ondergoed, LHBTI-rechten, Oekraïne en het milieu heeft de 35-jarige vader van drie zich gericht op opvoedkunde. In een diepte-interview met het Amerikaanse Road & Track vroeg Seb zich namelijk hardop af welke aanpak de juiste is bij de opvoeding van een toekomstige F1-coureur.

Warme jeugd

Vettel prijst zichzelf rijk vanwege zijn warme opvoeding in zijn kartjaren. Vergelekn met andere coureurs kon de Duitser nog gewoon kind zijn naast het racen. Die normale jeugd was voor zijn concurrenten niet weggelegd:

"Ik begreep destijds niet hoeveel geluk ik had. Ik bedoel, vergeleken met veel andere coureurs ben ik een uitzondering. Ik had een normale jeugd. Ik racete, en ik was elk weekend weg, maar wanneer ik niet weg was, was ik thuis."

"Ik ging naar school, ik maakte school af, ik maakte de middelbare school af. Ik deed karting, ik denk dat ik zo professioneel erin was als een kind kan zijn. Maar op het moment dat ik de kart uit kwam, zat ik in de modder, zat ik in het bos."

Is harder beter?

Seb ziet de opvoeding van zijn opvolger als kampioen bij Red Bull als de perfecte tegenstelling ten opzichte van zijn eigen jeugd. Vader Jos was immers bijzonder hard voor zijn zoon tijdens zijn kartcarriere. Max werd openbaar vernederd, achtergelaten bij een tankstation toen hij een kampioenschapsfinale verpestte, en uren in de regen buitengelaten om zijn talent op een natte baan te vergroten.

Vettel vraagt zich af of die aanpak beter is dan een warmere, liefdevolle methode:

"Wat denken we dat iemand meer veerkrachtig maakt? Ik werd niet in elkaar geslagen. Maar als je wel in elkaar geslagen wordt je hele leven, werkt dat? Of werkt het om geliefd te worden en de manieren waarop de wereld werkt uitgelegd te krijgen?"

"Als je de twee vergelijkt, wie is meer veerkrachtig? Is veerkracht terugvechten zoals als iemand je raakt, jij een klap terug geeft? Of is veerkracht de kracht om te begrijpen wat er net gebeurd is, reflecteren en verder te gaan vanaf dat punt?"

Papa Vettel stelt vragen

Sebastian trok echter geen grote conclusies over de zin en onzin van Verstappen's harde jeugd. Het gaat hem er vooral om om vragen te stellen. Als vader van drie is hij immers constant bezig met het inrichten van de jeugd van zijn eigen kinderen, of ze nu coureurs willen worden of niet:

"Als een vader heb ik deze uitdagingen natuurlijk elke dag. En als je zegt, oke, mijn kinderen mogen tegengas geven, dan moet je daar ook mee leven. Dus ik denk dat het fascinerend is, want het is zoveel van wie we later zijn en hoe we omgaan met situaties. En ik bedoel dan niet hoeveel races we zouden kunnen winnen. Onze jeugd is fundamenteel. Zoveel kan goed gedaan worden, en zoveel kan verkeerd gedaan worden."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool