Van der Zande: 'Het lijkt alsof Hamilton over de top heen is'

In zijn column voor Formule1.nl trekt de Nederlandse sportscar coureur een voorzichtige conclusie: na vijftien jaar in de sport zou Lewis Hamilton best wel eens over zijn piek heen gegaan kunnen zijn.

Van der Zande: 'Het lijkt alsof Hamilton over de top heen is'

Na een zinderend gevecht om de titel vorig jaar heeft Lewis Hamilton dit seizoen een flink aantal stappen terug moeten nemen. In plaats van vechten voor titels is de Brit tegenwoordig druk bezig met het ontvluchten van het middenveld.

Na achttien Grand Prix heeft de zevenvoudig wereldkampioen nog altijd geen overwinning binnen weten te halen. Zijn record van minimaal één zege per seizoen komt daarmee in gevaar.

Kampioensgeluk

De onderbreking in Hamilton's vorm wordt door velen verwijt aan de fouten die Mercedes gemaakt heeft met het ontwerp van de W13. De huidige Mercedes is immers gewoon niet goed genoeg om serieus te concurreren met Ferrari en Red Bull. In zijn column voor Formule1.nl geeft coureur Renger van der Zande echter een andere lezing. Volgens de Nederlander is 'kampioensgeluk' van de oude, dominante Hamilton namelijk overgedragen naar ene Max Verstappen:

"De manier waarop Max dit jaar domineert, is heel indrukwekkend. Het is ook grappig nu het verschil te zien tussen Max en Lewis Hamilton. Ik heb de laatste jaren vaak gezegd: ‘Hamilton heeft het geluk van een kampioen’. Dat je net met een vleugeltje ergens tegenaan rijdt, maar deze niet stukgaat. Dat soort geluk op momenten dat het er toe doet, zie je nu ook bij Max."

Over de top

Het ontbreken van dat kampioensgeluk is niet de enige factor die Van der Zande opvalt bij de huidige Hamilton. Sir Lewis lijkt zijn zelfvertrouwen en overtuiging kwijt te zijn, met name bij inhaalacties. Dat is volgens Renger geen afkickverschijnsel na jaren eenzaam vooraan rijden, maar wellicht een teken van zijn hogere leeftijd en gebroken momentum. In tegenstelling tot Lewis is Max juist op weg naar steeds grotere hoogtes. De tijd begint dus te dringen voor de Brit:

"Dan kom ik weer bij Hamilton: ik vind het niet cool om te zien, maar je vraagt je af of hij over the top is. Zijn auto is minder, maar zijn inhaalacties zijn niet meer zo overtuigend als voorheen, je ziet twijfel in zijn rijden. Wellicht een combinatie van de leeftijd en dat hij het momentum kwijt is."

"Max, daarentegen, is zó vol vertrouwen dat hij bepalende acties kan maken én een uitweg heeft als het niet lukt. Tegelijkertijd weet je, ook met alle goede resultaten, dat het weer een keer tegenzit. Na zon komt regen, en andersom. Dat heb ik zelf vaak meegemaakt en Max zal het ook in zijn achterhoofd hebben."