FIA slaat modderfiguur in Fernando Alonso-zaak 

De organisatie heeft zich weer eens van z'n beste kant laten zien bij de afhandeling van Fernando Alonso's penalty in Austin. Na onder druk van Haas een penalty toegeschreven te hebben aan de Spanjaard heeft de FIA de keutel weer moeten intrekken. De eigen procedures waren namelijk niet eens gevolgd.

FIA slaat modderfiguur in Fernando Alonso-zaak 

Nu de FIA teruggegaan is naar een enkele wedstrijdleider verwachtte iedereen dat de organisatie consistenter zou worden met beslissingen. Bij de Grand Prix van Amerika bewees de FIA echter dat het enige consistente element in hun beleid de structurele inconsistentie is.

Na de race werd Fernando Alonso een tijdstraf van 30 seconden opgelegd voor het rijden met een 'onveilige' auto, omdat zijn spiegel in de slotfase van de Grand Prix van de wagen vloog. Daardoor werd een briljante comeback van de staart van Stroll's Aston Martin naar P7 omgezet naar een schamele P15.

Meatballs

De penalty kwam niet tot stand door het werk van de stewards, maar door de oplettende mannen en vrouwen van Haas. Het team wees de FIA er nog tijdens de race op dat de klapperende spiegel van de Alpine reden was om de meatball-vlag te zwaaien en Alonso naar binnen te halen voor reparaties.

Haas kende die vlag inmiddels als geen ander, aangezien het ding drie keer de race van Kevin Magnussen verpestte vanwege een loshangende endplate. De FIA erkende dat dit inderdaad had moeten gebeuren en legde Alonso een drive through penalty op, wat na de race vertaald werd naar 30 seconden. Eenzelfde protest van Haas over de klapperende endplate van Sergio Perez werd echter genegeerd.

De meatball-vlag zorgde al vaker voor kopzorgen bij Haas.

Procedurele fout

Om het nog ingewikkelder te maken werd het protest van Haas op zijn beurt aangevochten met een protest vanuit Alpine. De Fransen wezen erop dat de Amerikaanse formatie hun protest ingediend had na de gebruikelijke deadline, waardoor het niet ontvankelijk verklaard zou moeten worden.

Haas claimde dat het team niet in staat was eerder een protest in te dienen, maar die argumentatie hield geen stand. De FIA had geen andere keuze dan Alpine gelijk te geven en de eerdere beslissing - en dus de penalty - weer terug te draaien. De organisatie gaf daarbij eigenlijk toe dat ze zich niet aan de eigen procedures gehouden had.

Na al het politieke en juridische gekonkel kreeg Alonso zijn welverdiende zevende plek dus alsnog terug. Dat is niet alleen lekker voor de Spanjaard, maar ook voor zijn team. Alpine is immers nog altijd verwikkeld in een felle strijd met McLaren voor P4 in het constructeurskampioenschap. Het is te hopen dat de FIA zich niet vaker met dat gevecht zal gaan bemoeien.

Formule 1
  • BrunoPress