Alonso waarschuwt FIA: 'Hoorzitting zal bepalen of F1 op de juiste weg is'

Het oordeel dat de stewards donderdag zullen vellen over het spiegelincident op COTA zal volgens Fernando Alonso verstrekkende gevolgen hebben. Door het bekrachtigen van de forse penalty die de Spanjaard ontving voor zijn losse spiegel zal de sport een richting op gaan waar niet van terug te komen is.

Alonso waarschuwt FIA: 'Hoorzitting zal bepalen of F1 op de juiste weg is'

De comeback van Fernando Alonso was één van de hoogtepunten van een op zichzelf al bijzonder vermakelijke race in Austin. Na een ongelukkige clash met toekomstige teamgenoot Lance Stroll leek de Alpine-rijder er al in de openingsfase van de Grand Prix uit te liggen, maar door de stevigheid van de A522 en een gezonde dosis geluk kon hij alsnog verder. Met een nieuwe neus en nieuw rubber reed hij zich uiteindelijk naar een welverdiende zevende plek.

Ondeugdelijke auto

De vreugde was echter van bijzonder korte duur bij het Franse team: niet lang na de race werd Fernando's zevende plek namelijk pardoes een vijftiende. De FIA kende hem achteraf nog even een drive-through penalty toe, wat vertaald werd naar een tijdstraf van 30 seconden. De stewards waren er door het team van Haas namelijk op gewezen dat Alonso met een losse rechterspiegel rondgereden had.

Bij zijn inhaalactie op Kevin Magnussen vloog het ding er uiteindelijk zelfs af. Volgens Haas was Fernando daardoor onderweg met een onveilige auto en had hij de meatball-vlag moeten krijgen. De vlag voor gedwongen reparaties in de pits werd dit seizoen al drie keer gezwaaid naar de wagen van Kevin Magnussen, waardoor de verontwaardiging van de Amerikanen over het Alonso-geval begrijpelijk was.

Tegenprotest

Alpine heeft het er echter niet bij laten zitten. In plaats van de straf te aanvaarden heeft het team een protest aangespannen tégen het protest van Haas. Het team van Gene had het protest immers 24 minuten na de gebruikelijke deadline ingeleverd. Alpine betwist tegenover de FIA of het juist was om het protest van Haas toelaatbaar te verklaren.

Allesbepalende beslissing

Voor Fernando Alonso gaat de komende hoorzitting om meer dan alleen de misgelopen punten. De tweevoudig wereldkampioen is er stellig van overtuigd dat de FIA en de Formule 1 voor een allesbepalende beslissing zullen staan.

Als het protest van Haas stand houdt betekent dit immers dat elke wagen met schade aan de body als een mogelijk gevaar gezien kan worden. Een meatball of zelfs een zwarte vlag komt dan steeds dichterbij. Alonso hoopt uiteraard dat de FIA 'tot inkeer' zal komen:

"Het is één van die zeldzame momenten dat ik het gevoel heb dat we allemaal aan dezelfde kant staan en dezelfde mening delen tegenover regels en reglementen. Het is een belangrijke dag voor de sport omdat deze beslissing zal dicteren of we de goede kant op gaan."