Wolff: 'Hamilton krijgt géén voorkeursbehandeling in Abu Dhabi' 

Sir Lewis zal in de laatste race van het seizoen geen extra steun krijgen om zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Volgens Toto Wolff staat het de Mercedes-coureurs in Abu Dhabi vrij om elkaar te bevechten, net als in São Paulo.

Wolff: 'Hamilton krijgt géén voorkeursbehandeling in Abu Dhabi' 

Na twintig races zonder overwinning wist Mercedes afgelopen weekend in São Paulo eindelijk weer te zegevieren. Het resultaat bracht alsnog een verrassing mee, aangezien het niet achtvoudig zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton was die er met de winst vandoor ging. Na een zege in de Sprint was het namelijk teammaatje George Russell die soeverein aan de leiding ging en zijn eerste Grand Prix-overwinning wist te pakken.

Teamorders voor het record

Nu er nog maar een enkele race te gaan is in 2022 komt Sir Lewis in een benarde positie te zitten. De Brit heeft immers een uniek record achter zijn naam staan - sinds zijn debuut in 2007 heeft hij elk seizoen minimaal één race weten te winnen.

Nu Mercedes weer mee lijkt te kunnen doen aan de kop van het veld heeft Hamilton in Abu Dhabi een goede kans om dat record in stand te houden. George Russell kan hem daarbij echter in de weg staan, waardoor een teamorder handig uit zou komen. Volgens Mercedes-opperhoofd Toto Wolff is daar echter geen sprake van. Het record is namelijk minder belangrijk dan het verder opbouwen van het team voor 2023:

"Ik denk dat Lewis geen prioritering nodig heeft en het is niets iets dat hij ooit zou willen. Dit record van het winnen van een race in elk seizoen is een mindere prioriteit voor hem, het gaat er meer om dat we de auto terugkrijgen waar -ie kan zijn en dat we racen voor meer overwinningen volgend jaar en hopelijk een kampioenschap."

Geen Bottas-behandeling

Wolff hamerde er bovendien op dat Mercedes zich nooit liet verleiden tot teamorders, tenzij het niet anders kon. Wanneer beide coureurs een kans op het kampioenschap hadden liet het team ze altijd gewoon racen. Hetzelfde geldt voor het scenario van dit jaar, waarbij de titel allang binnen is gehaald door Max Verstappen. Russell zal in Abu Dhabi dus niet de Valtteri Bottas-behandeling krijgen:

"Als team hebben we altijd voor vrij racen gestaan. We hebben nooit anders gedaan tenzij een coureur geen kans meer heeft op het kampioenschap en de andere wel. Dus we kijken eigenlijk uit naar dat ze racen op hetzelfde niveau met dezelfde band en we hebben het vanmorgen besproken in de strategie-meeting."

Als Lewis zijn record wil behouden moet hij daar dus lekker zelf voor gaan zorgen. Het circuit van Abu Dhabi kan echter nog wel eens een uitdaging voor Mercedes gaan zijn.

Yas Marina ligt in tegenstelling tot Mexico City en Interlagos immers op zeeniveau, waardoor de Mercedes wederom last zal hebben van drag. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het team in Abu Dhabi weer roemloos tweede viool zal spelen achter Red Bull.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team