Grand Prix van Qatar krijgt geen nieuw circuit

Het MotoGP-circuit van Losail gaat voorlopig helemaal nergens heen. De geruchten dat de oliestaat met een beter alternatief zou komen waren kennelijk op niets gebaseerd.

Grand Prix van Qatar krijgt geen nieuw circuit

Tijdens de chaotische coronajaren zagen we een paar onverwachte circuits voorbijkomen. De noodzaak om alles dichter bij huis te zoeken zorgde ervoor dat oude bekenden zoals de Nürburgring, Istanbul Park en Imola terugkeerden, en nieuwkomers zoals Mugello, Portimao en Losail hun debuut maakten. Van alle invallers zijn er echter maar twee blijven hangen: Imola en Qatar's Losail.

Nieuwe deal, nieuw circuit

Het circuit nabij Doha werd in 2004 in gebruik genomen als een MotoGP-baan, iets wat zich duidelijk liet zien in de layout. Vloeiende, snelle bochten en relatief korte remzones zorgden ervoor dat de baan niet bepaald geschikt was voor vierwielige motorsport.

Bij de eerste Grand Prix vorig jaar werd door toenmalig wedstrijdleider dan ook gesuggereerd dat de inclusieve oliestaat met een nieuw en beter alternatief zou gaan komen. Masi leek aan te nemen dat de tienjarige deal die de F1 net met de organisatie getekend had het land zou bewegen de sport beter te bedienen.

Een soortgelijke situatie was immers ontstaan bij de overeenkomst met Saoedi Arabië: het stratencircuit van Jeddah is een tijdelijke oplossing in afwachting van het megalomane Qiddiya-complex.

Geweldig circuit

Ondanks de twijfels over het circuit, de angst vanuit de MotoGP en de weinig interessante race van 2021 heeft Qatar geen plannen om het roer om te gooien. Qatar Motor and Motorcycle Federation president Abdulrahman bin Abdullatif Al Mannai is namelijk van mening dat zijn circuit helemaal geweldig is. De coureurs hebben hem dat namelijk verteld:

"Het is een geweldig autocircuit. Formule 1 coureurs, ze kwamen zelfs bij me en ze zeiden 'we snappen niet waarom het zo lang geduurd heeft voordat we hier kwamen'. Want er zijn altijd verschillende circuits - en er zijn circuits voor coureurs, waar coureurs van houden. En dat is was we zagen toen ze hier kwamen."

Geen veranderingen

Al Mannai ziet zelfs geen enkele reden om de layout van het circuit aan te passen op de wensen van de Formule 1. De baan is volgens hem namelijk perfect voor zowel de F1 als de MotoGP. Werk aan Losail is desondanks al onderweg, maar beperkt zich tot het verbeteren van de infrastructuur, kerbs en de paddock.

"We veranderen de layout van het circuit niet. We hebben het geëvalueerd, we keken er aandachtig naar en we zagen niet echt een reden waarom we de layout zouden moeten veranderen. Want het is echt fantastisch voor MotoGP, en we hebben het geprobeerd met de Formule 1 en all coureurs waren er heel blij mee, ze waren erg opgewonden."

"Aan het einde van de dag, waarom zou je iets veranderen dat erg goed is? Dus de upgrade - we noemen het een upgrade project, om de infrastructuur te verbeteren, om nieuwe technologieeen in te brengen, en het futureproof te maken."

Goede hoop

Al Mannai heeft ondanks alle twijfels wellicht reden om zo zelfverzekerd te zijn. De slaapverwekkende race van 2021 werd immers verreden met de vorige generatie F1-auto's.

De nieuwe ground effect machines zijn in Qatar echter nog niet in actie geweest. Door de verminderde dirty air zouden de huidige auto's het circuit zomaar een stuk vermakelijker kunnen maken. Zo niet, dan zitten we nog tien jaar vast aan het zoveelste ongeïnspireerde zandbakcircuit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool