Helmtekort zorgt voor hoofdbrekens bij snorscooteraars

Het ingaan van de helmplicht voor snorfietsen en snorscooters heeft de sector op z'n kop gezet. De enorme, plotselinge vraag heeft voor een tekort van zo'n 40.000 helmen gezorgd.

Helmtekort zorgt voor hoofdbrekens bij snorscooteraars

Sinds 1 januari is het concept van een snorfiets of snorscooter door het kabinet de nek om gedraaid. Uit veiligheidsoverwegingen is het dragen van een helm immers verplicht geworden voor tweewielers met een blauwe plaat.

Even met je haar in de plooi door de binnenstad laveren is er dus niet meer bij. De harde deadline voor helmloos rijden heeft echter voor de nodige problemen gezorgd: de botsmutsen zijn nu niet meer te krijgen.

Helmtekort

De vraag naar helmen is nu zo groot dat steeds meer zaken met lege schappen zitten. Bovendien zijn de helmen niet op korte termijn na te leveren. Volgens het AD blijven hierdoor zo'n 40.000 snorscooteraars zonder helm achter.

Het tekort is mede veroorzaakt door de driftig inkoop vanuit deelscooterbedrijven. De flinke vloot elektrische tweewielers moest immers binnen een paar maanden voorzien zijn van bijgevoegde helm. Gezien de manier waarop de meeste gebruikers van die diensten met de scooters omgaan zullen die helmen wellicht alsnog in particuliere handen verdwijnen.

Voor degenen die de boot gemist hebben zit er voorlopig niets anders op dan de fiets of bus te pakken. Degenen die het toch wagen zonder helm op pad te gaan riskeren een boete van 100 euro, exclusief administratiekosten (9 euro). Je bent alvast gewaarschuwd.

Algemeen
  • iStock