Nikita Mazepin sleept Canada voor de rechter in hoop op F1-comeback

De MazeSpin is nog steeds niet uitgedraaid. Met het oog op een F1-comeback voor 2024 is Nikita Mazepin een proces gestart tegen de Canadese overheid.

Nikita Mazepin sleept Canada voor de rechter in hoop op F1-comeback

Het is alweer even geleden dat we gehoord hebben van onze favoriete spinkoning. Na zijn dramatische jaar bij Haas en de snelle exit door de Russische invasie van Oekraïne was Nikita Mazepin immers vooral bezig met het oprichten van stichtingen, racen in offroadbuggies en het schrijven van humoristische terugblikken op de Formule 1.

Eind januari begaf hij zich voor het eerst buiten het moederland met een schnabbel in de Asian Le Mans Series. De terugkeer naar de internationale autosport smaakte kennelijk naar meer, want Nikita werkt opnieuw aan een comeback in de Formule 1.

Sancties

Mazepin kan echter niet zomaar weer gaan solliciteren binnen de sport. Als zoon van kunstmestkoning en Putin-vertrouweling Dmitry Mazepin wordt hij namelijk gezien als onderdeel van de groep achter de Russische invasie van Oekraïne.Hierdoor werd de villa van papa Mazepin in beslag genomen door de Italiaanse overheid, en zette de Canadese overheid de familie op de sanctielijst.

Vanwege de sancties is het voor Nikita onmogelijk om mee te doen aan sportevenementen binnen de Canadese grenzen. Aangezien er nog altijd een Canadese ronde van het wereldkampioenschap is zou dat zijn terugkeer naar de Formule 1 onmogelijk maken.

Mazepin als Force India-junior, 2016.

Catastrofaal verminderd

In een poging de deur naar de Formule 1 opnieuw open te breken is Mazepin een proces gestart tegen de Canadese overheid, in het bijzonder Minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly. Nikita verzoek de minister zijn naam van de sanctielijst te halen, aangezien hij naar eigen zeggen niets te maken heeft met het Putin-regime, zo meldt lokale publicatie CTV News.

Het feit dat papa Mazepin fysiek aanwezig was bij de Russische oorlogsverklaring aan Oekraïne ziet Nikita voor de handigheid even over het hoofd.

Het team van de Rus stelt dat zijn kansen om aangenomen te worden door een team vanwege de sancties 'catastrofaal verminderd' is. Mazepin verzoekt de federale rechtbank hem op zijn minst een korte vrijstelling te geven zodat hij in Montreal aan de start kan staan.

Dmitry en Nikita Mazepin.

Hoop vervlogen

Mazepin's Mercedes na een testcrash, Barcelona 2019.

Het is niet de eerste keer dat MazeSpin heeft geprobeerd zijn sanctiestatus terug te draaien. In december 2022 diende hij een verzoek in om van de lijst gehaald te worden. Ook vroeg hij naar de redenering achter zijn opname in de lijst. Op beide punten kreeg hij echter geen gehoor van minister Joly. Nikita hoopt dit keer op zijn minst uitsluitsel te krijgen in de zaak.

Iets zegt ons dat het echter niet bijzonder veel uit zal maken wat de Canadese overheid zal beslissen. De kans op een F1-carriere is voor de oligarchenzoon al lang en breed vervlogen.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots