Christian Horner over huidige F1-kalender: 'bijna op breekpunt'

De teambaas noemt het aantal races 'krankzinnig'

Christian Horner

Het aantal races op de huidige F1-kalender is wel vaak punt van discussie. Veel race-fans kunnen er geen genoeg van krijgen, terwijl anderen zich zorgen maken over het welzijn van de teams. Ook binnen de teams is er verdeeldheid. In een interview met de Financial Times laat Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zich nu uit over het schema van dit jaar.

Moeilijk af te wijzen

Voor 2023 staat er een recordaantal van 23 races op het programma. Dat zouden er oorspronkelijk zelfs 24 zijn, maar China werd geannuleerd en niet vervangen. Als we de sprint races er nog bij optellen, komen we uit op maar liefst 29 races in totaal. Door de Financial Times werd Horner gevraagd naar zijn ideale aantal races, waarop hij lachend reageerde: "Geen idee, een stuk of achttien?"

Hij gaat verder: "Maar het probleem is dat Stefano (Domenicali) dan iedere keer komt aanzetten met hetzelfde trucje. Hij zegt dan: 'Ik weet niet of we wel naar Silverstone kunnen en Monza ziet er wat instabiel uit' enzovoort. Waarop hij zegt dat we Monaco, Monza en Silverstone niet kunnen verliezen. Om vervolgens door te gaan met: 'Wat denken jullie van Las Vegas? en hoe zit het met Miami?' Dus gaan we naar Vegas en Miami. Maar ze blijven maar met goede locaties en races komen, wat het moeilijk maakt om nee te zeggen."

Dichtbij het breekpunt

"Maar er komt wel een punt waarop je je moet afvragen wanneer de verzadiging komt. 23 races is een krankzinnig aantal races. Om van de afstand die moet worden afgelegd nog maar niet te spreken. Het lijkt mij beter om ons binnen een seizoen te focussen op circuits die er al zijn, in plaats van er steeds meer toe te voegen. Want er komt een breekpunt aan en ik denk dat we daar niet ver van verwijderd zijn."

Te veel gevraagd van fans

Dat breekpunt is de afgelopen jaren vaker in opspraak geweest. Zeker met het oog op het welzijn van het personeel van de teams. Maar volgens Horner is het toevoegen van meer races ook voor fans verre van ideaal.

Hij zegt hierover: "Je komt op een punt waarop je van mensen vraagt of ze op 23 zondagen per jaar, twee uur van hun dag kunnen vrij maken. Je moet nu al enorm toegewijd zijn om een heel seizoen te volgen en als je het mij vraagt is het meer dan genoeg zo."

Formule 1
  • WTF1
  • NLBeeld