'Spa Francorchamps dicht bij nieuw F1-contract'

Het legendarische circuit in de Ardennen stevent opnieuw af op een contractverlenging. De langetermijntoekomst van Spa blijft echter ongewis.

'Spa Francorchamps dichtbij nieuwe F1-contract'

Circuit Spa Francorchamps geldt als een van de meest iconische banen van de autosportwereld. Het glooiende, zeven kilometer lange circuit is - op een paar uitzonderingen na - een vaste noot geweest op de Formule 1-kalender. Vrijwel elke coureur geniet van de uitdaging van bochten zoals Blanchimont, Pouhon en het legendarische Eau Rouge/Raidillon complex.

Desondanks staat Spa al langere tijd op losse schroeven. Vorig jaar ontsnapte de baan ternauwernood aan uitsluiting op de kalender van 2023. De agressieve uitbreiding van Liberty Media en Formula One Management naar lucratievere groeimarkten zette de Grand Prix van België namelijk op de tocht. Alleen door het in het water vallen van de plannen rond Zuid-Afrika kreeg het circuit een eenjarige verlenging aangereikt.

Uitstel van executie

Dit jaar lijkt er een herhaling van zetten te komen. Het Zuid-Afrikaanse project is immers opnieuw gestrand vanwege twijfels rond de levensvatbaarheid van het evenement en de vermeende banden tussen het land en Vladimir Putin's Rusland.

Opnieuw is er dus ruimte over op de kalender voor 2024, wat voor de tweede keer uitstel van executie op zal leveren voor Spa. Lokale publicatie RTBF meldt dat de gesprekken tussen de organisator en de Formule 1 inmiddels vergevorderd zijn.

Roulatiemodel

De tweede verlenging is echter geen garantie voor de langetermijntoekomst van de Grand Prix van België. De druk vanuit andere, meer vermogende landen blijft immers onverminderd hoog. Aangezien er nog altijd een limiet van 25 Grand Prix per seizoen bestaat zal er ergens gesneden moeten worden om ruimte te bieden aan deze groeimarkten. 'Arme' landen zoals België en Nederland staan relatief hoog op die dodenlijst.

In een poging inkomsten en historie te balanceren zou de Formule 1 werken aan een roulatiemodel, zoals voorheen gebruikt werd voor Hockenheim en de Nürburgring en Suzuka en Fuji Speedway. Spa zou dan om het jaar afwisselen met het circuit van Zandvoort. Van concrete plannen voor dit systeem is nog geen sprake, maar met de rijkere landen in aantocht lijkt het slechts een kwestie van tijd.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool