BMW M gaat vol voor automaat: handbak en DCT verleden tijd

Bijzonder slecht nieuws voor puristen: de M-divisie van BMW is volledig overgestapt op de conventionele automaat. De handgeschakelde transmissie en de sportievere automaat met dubbele koppeling worden door het merk bij het oud vuil gezet.

BMW M gaat vol voor automaat: handbak en DCT verleden tijd

Freude am Fahren. De bekende lijfspreuk van BMW lijkt de laatste tijd steeds meer aan betekenis te verliezen. De modellen van het Beierse merk worden immers met elke generatie groter, logger, zwaarder en veel lelijker. Zelfs de iconische M-divisie kan aan die trend niet ontsnappen. De huidige M3 sedan is maar marginaal kleiner en lichter dan de machtige E60 M5 van pakweg 15 jaar geleden.

Koppelomvormer

Naast alle bovengenoemde problemen heeft BMW M recent nog een stap gezet waarmee het zich ver van het oude motto werpt. Vrijwel alle M-modellen hebben inmiddels namelijk een automaat.

De acht versnellingen tellende ZF 8HP is een van de beste van zijn soort, maar toch voelt een traditionele automaat met koppelomvormer als je reinste heiligschennis in een BMW M supersedan. Desondanks is de transmissie langzamerhand de standaard optie geworden voor legendarische modellen zoals de M3 en M5.

Alleen automaat

Voor haters van de 'slushbox'-automaat is er nog meer slecht nieuws. Binnenkort wordt de ZF-bak namelijk de enige optie voor sportieve Bimmers. Tegenover TopGear.com verklaarde BMW M Head of Development Dirk Hacker namelijk dat het gedaan is met de handgeschakelde transmissie én de automaat met dubbele koppeling.

De markt voor handgeschakelde auto's is al geruime tijd aan het krimpen, maar het schrappen van de DCT komt toch als een verrassing. Herr Hacker heeft echter een logische verklaring voor de stap: een traditionele automaat is nu eenmaal soepeler en comfortabeler dan een DCT:

"De dubbele koppeling, vanuit het oogpunt van BMW M tegenwoordig, is verdwenen. Het is nu handgeschakeld of automatisch, en automatisch geëlektrificeerd voor de toekomst. Er was een grote discussie rond de M5, niet alleen vanwege de automatische versnellingsbak, maar ook voor andere dingen. En de beslissing was niet alleen vanwege de kosten, maar ook vanwege comfort, want we kregen een hoop reacties over manouvreren, parkeren, niet rollen als je het pedaal loslaat enzovoorts."

De laatste van zijn soort

De M2 is het laatste BMW M-product met een handbak.

Vanwege BMW's focus op elektrificatie zal niet alleen de DCT, maar ook de handgeschakelde versnellingsbak binnen een paar jaar aan zijn einde komen. De enige optie om zelf te roeren in een M-model is op dit moment de M2. Wanneer dat model zijn levenscyclus doorlopen heeft zal het pookje echter volledig verdwijnen uit het gamma van BMW M. Elektrificatie combineren met een handgeschakelde versnellingsbak ziet Hacker niet zitten:

"Het is niet alleen de beslissing van BMW, het is ook een beslissing van de leveranciers. Als je om je heen kijkt zie je dat de toekomst voor leveranciers van handgeschakelde versnellingsbakken minder wordt. Dus ik weet niet of we de mogelijkheid zullen hebben in de toekomst - maar in de toekomst betekent over zes, zeven jaar."