Horner legt kritiek Wolff naast zich neer: 'Helaas is dat typisch Toto'

De Red Bull-chef heeft laconiek gereageerd op de kritiek van Toto Wolff op zijn commentaar over de regels voor 2026. Volgens Horner zijn de klachten over de nieuwe auto's waarschuwingen voor de sport in het algemeen, niet om de positie van zijn team te verbeteren.

Horner legt kritiek Wolff naast zich neer: 'Helaas is dat typisch Toto'

Christian Horner en Max Verstappen zorgden in Oostenrijk voor opschudding door de regels voor 2026 onder vuur te nemen. De plannen voor een sterker hybride systeem, automatische actieve aerodynamica en minder drag zouden volgens het duo gaan zorgen voor 'verschrikkelijke auto's'.

Het commentaar ontlokte meteen een neerbuigende reactie van aartsrivaal Toto Wolff. Het Mercedes-opperhoofd beschuldigde Horner en co ervan op het laatste moment de reglementen te willen saboteren vanwege vermeende tegenslagen bij het Red Bull Powertrains-motorproject.

Typisch Toto

Horner reageerde luchtig op de nieuwste aanval van Wolff. Volgens de Brit is Red Bull Racing namelijk niet uit op eigengewin, maar probeert het team te waarschuwen voor de problemen voor 2026 die iedereen zullen treffen. Het feit dat Toto alles alleen vanuit een eigenbelang kan bekijken noemde Christian niet meer dan typisch:

"Helaas is dat typisch Toto waarbij hij alleen maar gericht is op eigen prestaties. Mijn belang ligt juist bij de sport in plaats van eigengewin. Het is nog steeds veel te vroeg om te zeggen wie er een competitieve motor zal hebben in 2026."

"Maar voor mij is het het meest belangrijk vanuit een sportief oogpunt dat we allemaal een collectieve verantwoordelijkheid hebben om te werken met de FIA en de commerciële rechtenhouder om er zeker van te zijn dat het product zo goed is als het kan zijn. Anders hebben we allemaal gefaald."

De timing

Toto benoemde de late timing van de klachten van Red Bull als reden om aan te nemen dat het team uit wanhoop de regels aan zou willen passen. Eenzelfde situatie kwam immers voor toen Honda de sport dreigde te verlaten aan het einde van 2021.

Volgens Horner kon zijn team echter niet eerder klagen dan dat de simulatieruns voltooid waren, De regels op papier geven immers geen duidelijke weergave van de effecten. Christian is er zeker van dat er meerdere teams zijn die tot dezelfde conclusies gekomen zijn:

"De reglementen zijn een hybride van wat er origineel bedoeld was en natuurlijk is het alleen als je door een set reglementen heen gaat werken dat je erachter komt wat de beperkingen zijn. Ik denk dat de FIA heel verantwoordelijk is als het gaat om zorgvuldigheid, en ik denk dat bepaalde teams zeker heel vergelijkbare meningen hebben."

Geen bespreking

Vooralsnog hebben die andere teams en de FIA echter nog niets van zich laten horen. De zorgen die Red Bull en Max Verstappen hebben aangekaart voor de volgende generatie F1-bolides blijven voorlopig dus nog even op tafel liggen.

Het is niet duidelijk of en wanneer de vermeende problemen met de reglementen officieel besproken zullen worden. Tot die tijd kunnen we nog een paar seizoenen genieten van onbegrensde RBR-dominantie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team