'Eerste titel Schumacher moet van hem afgepakt worden'

Gerennommeerd motorsportjournalist Roger Benoit roept bijna 30 jaar na dato op de eerste titel van Der Michael te schrappen. Ondanks zijn vriendelijke relatie met de F1-legende ziet Benoit de Duitsers als een zesvoudig wereldkampioen.

'Eerste titel Schumacher moet van hem afgepakt worden'

Binnen de Formule 1 lijkt er een vreemde, onaangename trend ontstaan te zijn. Na de - voor sommigen - traumatische seizoensfinale van 2021 is er de drang ontstaan om de geschiedenis te herschrijven. De fouten en incidenten van het verleden zijn opeens niet meer te tolereren en moeten rechtgezet worden.

Kijk bijvoorbeeld maar naar de capriolen van Lewis Hamilton's achter en Felipe Massa's bizarre campagne om het resultaat van 2008 terug te draaien. Terwijl de Massa-zaak nog op volle toeren loopt kunnen we er alweer één toevoegen: de eerste titel van Michael Schumacher in 1994.

Zesvoudig kampioen

De roep om het de eerste kroon van de Rekordmeister af te pakken komt van Roger Benoit, een motorsportjournalist die ironisch genoeg een vriendschap met Schumacher wist te smeden. Bijna dertig jaar na de controversiële finale van 1994 haalde Benoit tegenover het Zwitserse Blick Schumi de zaak opnieuw naar voren.

De inmiddels 74-jarige veteraan noemde zijn oude vriend namelijk een zesvoudig wereldkampioen. De reden daarvoor was uiteraard erg simpel: de beruchte schwalbe waarmee Michael rivaal Damon Hill uitschakelde in Adelaide kon niet door de beugel. Die eerste titel zou Der Michael dan ook eigenlijk afgepakt moeten worden:

"Hij hoort als zesvoudig wereldkampioen zeker in de top 5. Natuurlijk weet ik dat hij zevenvoudig kampioen geworden is. Maar de titel van 1994 moet eigenlijk van hem afgepakt worden, omdat hij die alleen door zijn overtreding tegen Damon Hill gewonnen had."

Sjoemel-Schumi

Het is niet de eerste keer dat Benoit en het kamp van Schumacher lijnrecht tegenover elkaar staan. Gedurende het seizoen deed hij immers onderzoek naar geruchten van vals spel rond het Benetton-team, aangekaart door onder andere Ayrton Senna. Daarbij plakte hij zijn vriend het onaangename label 'Sjoemel-Schumi' op. Michael vergaf hem dat nooit en weigerde jarenlang met Benoit te praten:

"Jaren later heeft hij tegen mij een keer gezegd: Dat zal ik nooit vergeten. Maar hij wist toch zelf ook dat het niet altijd conform de regels was, zeker niet in zijn Benetton-tijd. Toen was het zo dat Schumi veel aanhangers had, en ik ook veel criticasters had. Het maakte niet uit wat ik schreef, ik ben bij de helft van de mensen altijd in het verkeerde boekje gekomen."

Eindeloos revisionisme

Had Fernando Alonso dan de titel moeten hebben in 2010?

Nu 2021, 2008 en 1994 allemaal weer publiekelijk in twijfel getrokken worden lijkt het hek van de dam. Zo kunnen we bijvoorbeeld meteen onze pijlen richten op Senna's aanslag op Alain Prost in 1990, of de chaotische finish een jaar eerder met hetzelfde duo.

Bovendien kan Fernando Alonso een zaak instellen tegen Vitaly Petrov voor het eindeloos "in de weg rijden" bij de afsluiter van 2010 in Abu Dhabi, en tegen Paul Di Resta voor zijn crash in Brazilië twee jaar later, waardoor de race eindigde achter de safety car. In beide gevallen kreeg Sebastian Vettel namelijk de titel in zijn schoot geworpen.

Het is te hopen dat er snel een einde komt aan de trend van historisch revisionisme. Gedane zaken nemen immers geen keer.

Formule 1
  • NL Beeld / Avalon, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Wenn, Red Bull Content Pool