Mercedes C63 AMG blijft een viercilindertje: 'Het is heel progressief'

Liefhebbers van AMG's beroemde brullende achtcilinders kunnen de hoop definitief opgeven. Volgens AMG CEO Michael Schiebe is er geen sprake van dat de overstap naar een viercilinder hybride aandrijflijn teruggedraaid word.

Mercedes C63 AMG blijft een viercilinder: 'Het is heel progressief'

Met de nieuwe C63 zette Mercedes-AMG een controversiële stap. Na meer dan vijfentwintig jaar aan dikke achtcilinders kreeg de powersedan een tweeliter viercilinder met elektrische assistentie mee. De uit de A45 AMG bekende vierpitter levert 476 pk, plus nog eens 204 elektrische paarden.

Met een systeemvermogen van 680 pk is de Mercedes-AMG C63S E Perfomance de meest krachtige C-klasse ooit, maar voor diehard AMG-fans is dat niet genoeg. Het bescheiden formaat en geluid van de nieuwe motor is simpelweg niet te rijmen met het traditionele AMG-imago.

Er gaan dan ook steeds meer stemmen op die vragen om een traditioneler alternatief. De bekende vierliter V8 is immers nog beschikbaar in andere modellen zoals de SL, waardoor een swap niet onmogelijk is. Bovendien toonde Porsche met de 718 aan dat het terugkomen op downsizing een lucratieve beslissing kan zijn.

Mercedes-AMG C63 S E Performance.

Progressieve technologie

Bij TopGear.com besloten ze de vraag voor te leggen aan AMG CEO Michael Schiebe. De Duitser is zich bewust van de controverse rond de viercilinder C63, maar legt die zorgen meteen naast zich neer.

De downsize-AMG pas namelijk precies in de visie van de performancedivisie. In plaats van rauw en onbezonnen moet AMG volgens Schiebe 'heel progressief zijn' met technologie. Een hybride model sluit immers beter aan bij de gigantische Chinese markt, die steeds meer inzet op elektrificatie:

"Ik weet dat er gesproken wordt over 'waarom heb je de V8 uit die auto getrapt?'. Maar we willen heel, heel progressief zijn wat betreft technologie. En we zijn overtuigd van het hybride concept, daarbij zullen we bij de viercilinder blijven."

"Zullen we elke V8-liefhebber gaan overtuigen van het concept. Ik denk het niet. Maar tegelijkertijd hebben we veel, veel meer nieuwe klanten verworven die we niet gehad hadden met de V8."

De M138L tweeliter turbo.

Géén zescilinder

Met de komst van de W206-generatie is de viercilinder de enige optie geworden voor de C-klasse. De mindere C43 AMG is namelijk overgestapt van een drieliter twin turbo V6 naar een mild hybride variant van de turbo viercilinder. De nieuwe coupe-variant CLE heeft als 450-model echter al de beschikking over een zescilinder. Bovendien zijn er 53 en 63 AMG versies van de coupe in aantocht.

Een transplantatie van de zesinlijn in CLE 53 AMG-specificatie naar de C wordt door Schiebe echter uitgesloten. In tegenstelling tot de C63 is de E53 vooral gericht op de Amerikaanse markt, waar de dikke zespitter én de coupe meer gewaardeerd wordt:

"We houden rekening met wat de doelmarkt is. Dus bijvoorbeeld, de Chinese markt is niet erg sterk wat betreft coupe's, maar heel sterk in sedans. We zullen zien of er meer producten zullen komen met die motor. De Amerikaanse markt speelt een grote rol voor die auto. En daar is de zescilindermotor een belangrijke."

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+.

Volledig elektrisch

De viercilinder hybride is een voorbode van een overtreffende belediging aan het adres van de traditionele AMG-fanaat. Binnenkort komt er namelijk een volledig elektrisch AMG-model. De super-EV zal op een nieuw platform komen te staan en moet de toekomst van Mercedes-AMG gaan bepalen:

"We zullen onze auto in het midden van het decennium lanceren en we zullen een accu en aandrijflijn met hoge prestaties hebben. En dat zal iets zijn dat we specifiek in house ontwikkelen alleen voor AMG."

"Het is belangrijk dat we leveren in dit segment, onze belofte waarmaken en waar we voor willen staan, wat prestaties is. We moeten een beetje op het randje zitten, AMG staat voor rijdynamiek, je moet dit gevoel hebben dat een AMG biedt. Dus we zullen daarbij zeker ook gaan leveren."

Achtergrond
  • Mercedes-Benz