Haas heeft er nu al geen zin meer in: 'We zullen laatste zijn'

Nieuwe Haas-baas Ayao Komatsu heeft zijn team nu al afgeschreven voor 2024. Volgens de Japanner zal Haas het seizoen als langzaamste gaan beginnen.

Haas heeft er nu al geen zin meer in: 'We zullen laatste zijn'

Haas en de eerste plek gaan eigenlijk gewoon niet samen. Toch heeft het team recent twee keer P1 te pakken kunnen krijgen. Nadat ze als eerste een livery naar buiten gebracht hadden zorgde nieuwe teamchef Ayao Komatsu er meteen voor dat ze de eerste zijn die de verwachtingen al in het putje gooien. Komatsu heeft naar eigen zeggen immers hoegenaamd geen vertrouwen in de eerste races van het seizoen.

Te laat begonnen

De Japanner meent dat problemen met de ontwikkeling van de 2023-auto een doorwerking hebben gehad op die van de nieuwe VF-24. Haas begon niet alleen te laat met de ontwikkeling van de nieuwe auto, maar moest het werk ook nog eens neerleggen om de ideeën voor de VF-24 haastig op de huidige auto toe te passen. Tot overmaat van ramp was het werk allemaal voor niets toen de B-spec even snel bleek te zijn als het origineel. Het eindresultaat is dat Haas in Bahrein vanaf de laatste plekken zal gaan starten, aldus Komatsu:

"Vanaf de start in Bahrein denk ik nog steeds dat we richting de staart van de grid zullen staan, al dan niet laatste. De reden dat onze launch-spec auto niet snel genoeg zal zijn in Bahrein is niet vanwege de kwaliteit van de mensen die we hier hebben, maar het is omdat we laat begonnen zijn en we toen voor twee maanden moesten stoppen om de Austin-upgrade te doen. Het verdeelde onze aandacht echt, dus we verloren daar tijd, maar het team vindt goede vooruitgang in de windtunnel dus dat is positief."

Flinke gaten

De factor 'te laat begonnen' kan ook toegepast worden op Komatsu zelf, aldus de Japanner. De beste man werd immers pas op 10 januari naar voren geschoven als nieuwe teambaas ter vervanging van de ontslagen Guenther Steiner. Bovendien vertrok ook technisch directeur Simone Resta. Komatsu erkent de flinke gaten die in de structuur van het team gevallen zijn, maar blijft op de een of andere manier toch voorzichtig positief:

"Het heeft een impact gehad. Aangezien het op 10 januari aangekondigd werd, en we voor het eerst met de auto reden op 11 februari - dat is best kortdag. Daarentegen was het wat betreft de bouw van de auto en voorbereiding van de test geen operationeel probleem. Het was niet alleen mijn rol, er vertrok bij ons ook een technisch directeur, dus er waren twee belangrijke vacatures om op te vullen."

"We hebben deze structurele verandering zo snel mogelijk opgezet en gecommuniceerd. De timing van deze transitieperiode was niet ideaal, maar ik ben onder de indruk van de volwassenheid van iedereens reactie. Hierdoor konden we de verstoringen minimaal houden. Nu de structuur verduidelijkt is kunnen we volgas vooruit."

Formule 1
  • MoneyGram Haas F1 Team