Quel bonheur: Peugeot keert terug op Le Mans

We hebben FAP-tastisch nieuws voor francophone raceliefhebbers. Peugeot heeft aangekondigd terug te keren naar het Circuit de la Sarthe, voor de 24 uur van Le Mans. De Fransen gaan in de hoogste klasse racen, onder het nieuwe hypercar-reglement.

Peugeot 908

De Fransen doen hun herintrede in het seizoen 2022/23, twee jaar nadat de nieuwe hypercar-reglementen zijn ingegaan. Onder de nieuwe regels moet de sport laagdrempeliger worden voor nieuwe constructeurs, onder andere door een duidelijke lijn te trekken naar de auto's met straattoelating. Dit lijkt te werken, want er is voldoende interesse vanuit fabrikanten om in ieder geval deelname te overwegen. Aston Martin, Toyota, ByKolles, The Glick, allemaal staan ze te trappelen om mee te doen.

908

Het merk met de Leeuw was tot en met 2011 vertegenwoordigd in het WEC (World Endurance Championship), midden in het befaamde dieseltijdperk: eerst met de 908 HDI FAP met V12, later met een 908 met V8-diesel. Door economische omstandigheden werd besloten het programma stop te zetten, maar Peugeot won dat jaar wel het kampioenschap. Le Mans zelf viel - helaas voor de Fransen - ook dat jaar ten prooi aan Audi, ondanks het feit dat de Duitsers al vroeg twee van hun drie bolides total loss reden. De laatste overgebleven R18 finishte met een marge van 13 seconden voor Peugeot, dat P2 t/m 4 pakte.

Peugeot zal er daarom op gebrand zijn zijn gram halen op Le Mans. Details volgen ergens later: ze hebben nog een kleine drie jaar tot de eerste race immers. Met de gecombineerde kracht van PSA en FCA in de toekomst rolt er vast iets moois uit. Leuke bijkomstigheid is bovendien dat er een homologatiemodel voor op de openbare weg komt: hiervan moeten minimaal 20 exemplaren gebouwd worden.