Bovag wil dat u uw ballen er afvriest in strijd tegen files

Files kan je op verschillende manieren aanpakken, en de meest efficiënte hiervan is het aanleggen van een episch openbaar vervoerssysteem. Helaas ontbreekt hiervoor in Nederland zowel de visie als de politieke wil, en dus moeten andere oplossingen worden gezocht. Bovag, kom er maar in!

Koud he?

Een goede oplossing ligt voor de Bovag in het pakken van de tweewieler. En dan hebben we het niet over een brommer, fiets of e-bike, maar over de motorfiets. Het idee werd vanochtend gepitcht bij BNR. De Bovag baseert zich met het wat merkwaardige voorstel op een onderzoek van de Universiteit van Leuven, dat uitwijst dat het aantal files met 40 procent afneemt als 10 procent van de automobilisten op filegevoelige trajecten op de motor stapt.

Nu denkt u wellicht: 'ah tuurlijk, de motor. Ik kijk meteen even in mijn goedgevulde garage of ik de Ducati, de Yamaha of de MV Agusta pak. Volgens mij staan ze ergens achter de Maybach. En anders nemen we de helikopter toch gewoon?', maar kennelijk zijn er 750.000 motorfietsen in Nederland, en 1,5 miljoen mensen met een A-rijbewijs.

Aan de andere kant: hoeveel mensen gebruiken nou daadwerkelijk een motor voor woon-werkverkeer, buiten de warme zomermaanden? Het is best een prettige manier om mee door de files te snijden, mits er geen jaloerse automobilisten zijn die het gat tussen twee rijstroken dichtgooien, of niet-spiegelende amoebes die hun auto ongezien voor uw tweewieler smijten. Maar het blijft een margevervoersmiddel, motorrrijden is 90% recreatief. Want wat zou u liever doen: lekker warm en veilig in de auto zitten, of in de koude en donkere wintermaanden zonder enige echte bescherming door het Nederlandse rotweer glibberen? Juist...