Overheid start campagne #nietvoorniX tegen rode kruisnegeerders

Ieder weldenkend mens weet 'als er een rood kruis opduikt: wegwezen'. Maar helaas is Nederland niet gezegend met louter weldenkende mensen, getuige het stijgend aantal boetes voor dit vergrijp. Dus wordt er een campagne tegenaan gegooid.

Rood kruis negeren is bad

Laten we wel wezen: de mensen bij Rijkswaterstaat hebben wel wat beters te doen dan voor hun lol rijstroken afkruisen, dus als er op een matrixbord een kruis opdoemt, heeft dit altijd een reden. Meestal gaat het om het zekeren van een pechgeval of een ongeval, om te voorkomen dat het verkeer in een bergingsvoertuig raast, of - God verhoede - een inspecteur ondersteboven rijdt. Maar dat kan mensen die de dingen negeren weinig schelen: de regels zijn er immers alleen voor andere mensen.

In een poging (nog) een stukje bewustwording te creëren, is vandaag de campagne #nietvoorniX van start gegaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen lanceerde vandaag bij Shell-verzorgingsplaats Bospoort de campagne, in samenwerking met Rijkswaterstaat, politie, ANWB, ambulance, bergers en wegwerkers.

"Het is erg druk op onze snelwegen. Als er dan een rijstrook wordt afgesloten kan dat extra vervelend zijn. Maar het afsluiten heeft altijd een reden, een rood kruis staat er nooit voor niets. Er is dus ook nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk."

De slogan wordt onder andere op de borden boven de weg (DRIPS) getoond en via social media ingezet. Daarnaast tourt een in 2018 door een kruisnegeerder aangereden auto van een weginspecteur deze week door het land. Dit aanrijden van weginspecteurs kwam vorig jaar overigens 18 keer (!) voor.

10.000 boetes

Dit jaar worden naar verwachting meer dan 10.000 boetes voor het negeren van rode kruizen uitgeschreven. Alleen RWS al noteerde meer dan 3.000 kentekens voor het vergrijp. Een interview met een weginspecteur die slachtoffer werd van een stugge doorrijder, vindt u HIER.