Carlos Gone. Turkije arresteert piloten en Interpol jaagt mee

Carlos Ghosn is de laatste dagen veranderd in Carlos Gone. De gevallen CEO van Renault en Nissan vluchtte naar Libanon omdat hij vreesde in Japan voor eeuwig achter slot en grendel te verdwijnen. Nu blijkt dat Turkije de piloten van het privévliegtuig waarmee hij vluchtte heeft gearresteerd.

Huiszoeking Carlos Ghosn Tokio

De ontsnapping per muziekkist, op Hugo de Groot-manier, van Carlos Ghosn is een verhaal dat steeds meer lagen krijgt. Hoewel Japan maar met drie landen in de wereld een uitleveringsverdrag heeft, kan Ghosn zich niet overal veilig meer voelen. De internationale samenwerkingsorganisatie van politiediensten, Interpol, jaagt nu ook op de oud-topman.

De Libanese ministervan Justitie Albert Serhan zegt dat er een zogenaamde "rode kennisgeving" van Interpol is binnengekomen (hoewel dat hier nog niet te controleren was -op het moment van schrijven). De red notice houdt in dat een gevluchte verdachte moet worden gepakt en gezonden naar het land waar het proces gaande is, of waar een veroordeling tegen een persoon is uitgesproken. De minister verklaarde nog niet wat hij met het verzoek van Interpol zou gaan doen.

Op zijn vlucht van Japan naar Libanon maakte Ghosn een tussenstop in Istanbul. In die Turkse plaats wisselde hij ook van vliegtuig. De Turkse justitie heeft zeven mensen aangehouden in verband met het vluchtverhaal. Het gaat om twee man grondpersoneel van de luchthaven, een van de bagageafhandeling en vier piloten. Het zevental zal vandaag worden voorgeleid aan een officier van justitie om een verklaring af te leggen. De Turken zoeken uit hoe Ghosn zonder zich te melden bij de douane door Turkije is gereisd.

Een derde opvallend punt is het paspoort van Ghosn. Volgens de eerste berichten lagen alle drie de paspoorten van de Frans-Libanese-Braziliaan in de kluis bij zijn advocaat. Dat blijkt toch niet het geval te zijn, Carlos had ook een koffertje bij de hand dat verzegeld was en waarvan de sleutel bij de advocaat in de kluis lag. Dat heeft te maken met een Japanse regel dat buitenlanders te allen tijde een geldig paspoort bij zich moeten dragen. Ter voorkoming van ontsnapping was het paspoort dus in een afgesloten koffer. Maar in het geval van een geslaagd ontsnapping is zo'n koffertje ook wel handig, want die zijn zonder sleutel ook heus wel open te krijgen door degene die dat echt wil.

Inmiddels heeft in Japan een huiszoeking plaatsgevonden in de villa waar de ontsnapte topman verbleef. De Japanse justitie wil alles weten over hoe en wat er gebeurd is en hoe het zo ver heeft kunnen komen.

We blijven er nog even op hameren: dit verhaal is niet af zonder een achtervolging. Het is te hopen dat de familie Ghosn alvast een goede verzameling Nissan Navara's (en wat oude Patrols), Renaults Koleos en Alaskan, een paar Alpines klaar heeft staan voor een mooie slotscène.

Foto: Huiszoeking in Tokio.