'Fiat moet binnenkort fabriek sluiten vanwege coronavirus'

Het nieuwe coronavirus dat onlangs in Wuhan opdook begint langzamerhand ook effecten buiten China te krijgen. Italiaanse autobouwer Fiat Chrysler Automobiles vreest dat ze binnenkort een Europese fabriek moeten sluiten vanwege de uitbraak in China.

Fabriek Fiat

Het nieuwe gemuteerde coronavirus dat in China inmiddels tienduizenden mensen besmet heeft en enkele honderden doden veroorzaakte begint ook effecten te hebben op de automobiele wereld. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft binnenkort waarschijnlijk in één van zijn Europese fabrieken niet meer genoeg onderdelen om auto's te kunnen bouwen.

Vanwege het virus heeft China de nieuwjaarsvakantie met een paar weken verlengd, zodat er niet te veel mensen bij elkaar komen. Dat moet de verspreiding van het virus voorkomen. Nadeel van de vakantie is dat de fabrieken stilliggen. Voor Fiat betekent dat dat de aanvoerstromen van onderdelen binnenkort opdrogen. Er zijn dan niet genoeg onderdelen meer in het door "just in time"-leveringen geregeerde logistieke systemen. De "coronaprovincie" Hubei is juist de plek waar veel bedrijven uit de autobranche zich bevinden.

FCA-CEO Mike Manly vreest dat als de aanvoerlijnen vanuit China niet binnen de komende twee weken weer beginnen te lopen, er een probleem kan optreden. Het bedrijf had wel een extra buffer opgebouwd om de vakantie in China te kunnen overbruggen, maar als die nog verder wordt opgerekt, wordt de status van de leger wordende magazijnen kritiek.

Ook andere fabrikanten houden hun voorraden scherp in de gaten. Toyota en GM zeggen teams te hebben die ervoor zorgen dat er genoeg onderdelen voor handen zijn, maar op een gegeven moment is iedereen afhankelijk van nieuwe voorraden uit China. Sommige fabrikanten hebben nog wel de mogelijkheid om snel andere leveranciers in te schakelen.

Eerder trof het coronavirus al de motorsport. Formule E heeft de race die in maart in China stond gepland preventief afgelast. De Formule 1 denkt nog over een definitieve oplossing na, maar het ziet er voorlopig naar uit dat de race in april geen doorgang kan gaan vinden omdat de gemeente Shanghai liever niet wil dat er grote sportevenementen worden georganiseerd.