Gereden: kilometers vreten met MINI Cooper S Vijfdeurs

De zomer in coronatijd, mooi moment voor lange ritten per auto. Dan heb je een goede reisgenoot nodig. Wij vonden die in de vorm van de MINI Cooper S Vijfdeurs. Leuk, compact en toch praktisch. Oh, en niet te vergeten: SCHNELL!

MINI Cooper S

Ja, want als redactie van Autobahn verkies je de Autobahn als locatie voor een test van een snelwegkanonnetje als de MINI Cooper S. Wij kozen voor een tocht naar een mooie fotolocatie in de Alpen: Oostenrijk.

Een reisverslag begint natuurlijk in de achterbak, want daar moet de bagage. Hij is niet heel groot, maar voor een tweetal weekendtassen is het ruim voldoende. De achterbank houden we vrij voor de proviand en dus gebruiken we de vierde en vijfde deur niet heel regelmatig. Het is echter voorstelbaar dat die deuren wel handiger zijn dan de klapstoelen in de driedeurs MINI.

Eenmaal volgeladen met benzine, bagage, bijrijder en bestuurder zetten we koers naar het oosten. Een van de eerste dingen die we bijna noodlottig ontdekken is dat het testmodel geen actieve cruisecontrol heeft. Oeps, bijna op de achterbumper van de voorganger. De optie is kennelijk niet aangevinkt, want het is wel leverbaar op de MINI. Geen probleem uiteraard, het maakt de elektronica van de auto natuurlijk ook meteen wat minder opdringerig. Schakelen gaat via de automaat soepel en zodra we Duitsland in rijden kunnen we het tempo opvoeren.

Op hoge snelheid merk je meteen dat de MINI toch een korte kart is. De Duitse ondergrond van betonplaten laat zich duidelijk horen en voelen in het interieur. Maximaal 160 kilometer per uur is het meest comfortabel voor de passagier en de kilometers vliegen alsnog snel genoeg van de bestemming in de navi af. Bijkomend voordeel is het verbruik dat bij die snelheid nog alleszins redelijk te noemen is 1:14 lijkt prima te doen. En dat is inclusief regelmatig flink optrekken nadat we een van de vele Baustellen gepasseerd zijn.

De sportstoelen van de Cooper S zitten prima en zijn in veel richtingen verstelbaar. Het is alleen jammer dat we de stoelzitting niet aan de voorkant omhoog kunnen kantelen. De optie stoelverwarming is aangevinkt, maar met 32 graden buiten, blijven we toch maar van dat knopje af. Gelukkig houdt de automatische airco de tropische omstandigheden buiten de auto en is het binnen aangenaam. Zonder dat je in een storm van koele wind zit, overigens. Op de bijrijdersstoel krijg je van de airco wel een erg verfrissende wind op de tenen. Maar dat is dan zo'n beetje het enige nadeel dat we in de auto kunnen vinden.

Wacht, er is nog een irritatiepuntje: MINI levert alleen Apple CarPlay en geen Android Auto. Waarom zou een Androidbeller geen connectie met de auto mogen maken? Moederbedrijf BMW levert het andere systeem wel. Vooruit, dat waren de twee minpunten van de MINI Cooper S Vijfdeurs. De rest van de auto is helemaal okay. Geen wonder dat je hem (en zijn broertjes One en Cooper) zo veel ziet rijden.

Algemeen
  • Matthijs Goes