Fastned wint ook hoger beroep: vergunningen oneerlijk verstrekt

Snellaadpaalaanbieder Fastned heeft wederom een belangrijke slag gewonnen in de strijd om de vergunningen. Ook de Raad van State oordeelde vandaag dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat niet zonder meer vergunningen mag verstrekken aan andere tankstations en restaurants.

Credit_Fastned_fast charging station

Voor de waarde van de onderneming heeft Fastned vandaag een enorme slag geslagen bij de hoogste bestuursrechter van Nederland. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde vandaag dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen voor laadpalen als aanvullende voorziening niet exclusief mag reserveren voor benzinestations en wegrestaurants.

Bom onder Fastned

Nadat Fastned in 2012 de vergunning had gekregen om op veel "verzorgingsplaatsen" langs de Nederlandse snelwegen snellaadstations te bouwen, ging het bedrijf voortvarend aan de slag. De station stonden al lang op veel plaatsen, voordat er nog maar een Tesla Model 3 op de Nederlandse wegen was gesignaleerd. Het bedrijf pompte geld in de uitrol van de stations in de overtuiging dat Fastned de enige zou zijn die laadpalen mocht plaatsen bij de verzorgingsplaatsen.

Dat bleek anders te worden toen de minister een paar jaar geleden ineens ook de restaurants en benzinestations naast de Fastned-stations een vergunning voor het plaatsen van laadpalen gaf. Fastned tekende meteen bezwaar aan, want juist Fastned kreeg geen vergunning om een restaurant, winkeltje (of benzinestation) bij de laadpalen te zetten.

Het zou de waarde van het bedrijf totaal in gevaar brengen, want als iedereen een laadpaal mag neerzetten, zijn de vergunningen en het netwerk van Fastned waardeloos. De bezwaren werden aanvankelijk van tafel geveegd door de ambtenaren van het ministerie. In beroep bij de rechter kreeg Fastned echter al gelijk, nu heeft ook de hoogste rechter het bedrijf gelijk gegeven

Beurs

Het nieuws van de gewonnen rechtszaak is nog zo vers dat de koers van Fastned nog niet omhoog is geveerd (zoals onlangs wel gebeurde toen Fastned een gezamelnlijk nieuwsbericht met Tesla had). Het moet voor investeerders desondanks als muziek in de oren klinken dat Fastned nu exclusiviteit lijkt te kunnen gaan claimen op de laadstations.

CEO Michiel Langezaal reageert verheugd: "We zijn heel blij dat de Raad van State onze redenatie in deze zaak heeft gevolgd. De uitspraak biedt een meer solide basis voor investeringen en creëert een gelijk en competitief speelveld waardoor de uitrol van laadinfrastructuur kan versnellen. Dat is goed voor de transitie naar elektrische mobiliteit."

Nieuws
  • Credit_Fastned_fast charging station