Mazepin: 'Ik reed blind rond, kon Lewis Hamilton helemaal niet zien'

Het Nikita Mazepin excuus-uurtje is weer eens aangebroken. Volgens de Rus negeerde hij de blauw vlag op de natte baan van Turkije omdat hij de aanstormende Mercedes van Lewis Hamilton niet kon zien. Het team zou hem bovendien geen informatie gegeven hebben.

Mazepin: 'Ik reed blind rond, kon Lewis Hamilton helemaal niet zien'

De situatie rond Nikita Mazepin blijft een bijzondere. De jonge Rus is met zijn vaak brutale en onvoorspelbare gedrag de meest controversiële rookie in jaren.

Nikita is consistent achteraan het veld te vinden, zelfs achter teamgenoot Mick Schumacher, maar dat ligt duidelijk nooit aan zijn talenten. Na de Grand Prix van Turkije wist de kunstmesterfgenaam dan ook een bijzonder verhaal te maken van het incident met Lewis Hamilton.

De deur dicht

In de aanloop naar de snelle knik van bocht 11 liet Mazepin een gat vallen voor Hamilton, die op het punt stond de Haas-rijder op een ronde te zetten. In plaats van aan de kant te gaan gooide Nikita de deur echter resoluut dicht, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen van zijn gas moest. Een paar bochten later kwam de Mercedes er alsnog voorbij, maar het kwaad was al geschied.

Blind gereden

Tegenover het Duitse Motorsport-Total verklaarde Mazepin zijn vreemde actie. De Rus claimde dat hij niets in zijn spiegels kon zien, waardoor hij de Mercedes helemaal niet opgemerkt had. Bovendien had het team hem niets verteld over de noodzaak om aan de kant te gaan:

"Het spijt me echt voor Lewis. Ik heb al bij het team geklaagd dat ik in de spiegels helemaal niets kon zien. Ik had gewoon informatie in m'n oortje nodig over waar de andere auto's zich bevonden. Ik zal nog naar Lewis toe gaan om me te verontschuldigen. Vooral hier in Turkije is de spray niet de schoonste. Je rijdt hier bijna blind. Ik ben blij dat ik er door gekomen ben."

Radiostilte zegt alles

Mazepin's claims over zijn team geven nog maar eens aan hoe goed Haas het met hem voor heeft, ondanks de miljoenen van papa Dmitry. Het feit dat Haas kennelijk geen moeite deed om Nikita op de hoogte te houden spreekt boekdelen. Met teamgenoot Mick Schumacher waren bovendien geen noemenswaardige problemen in blauwe vlag situaties. Al met al is het een bijzondere gang van zaken.

Gelukkig wist Mazepin tijdens de race wel zijn bijnaam eer aan te doen met een mooie spin. Ondanks een achttiende startplaats en een spin voor Schumacher op de openingsronde met dank aan Fernando Alonso, eindigde Mazepin op twee ronde achterstand als twintigste en laatste. Hij is in ieder geval wel consistent.

Formule 1
  • URALKALI Haas F1 Team