SP Automotive Chaos moet eerste 'ultracar' worden (3000 pk)

Supercars, hypercars en zelfs megacars voldoen niet meer. De Griekse luchtfietser Spyros Panopoulos wil met zijn Chaos de eerste ultracar neer gaan zetten.

SP Automotive Chaos moet eerste 'ultracar' worden (3000 pk)

Aan de absolute top van de autowereld kan het nooit gek genoeg. Hoe meer vermogen en hoe duurder de auto, hoe beter. Met die instelling komen er regelmatig louche, over-ambitieuze types aanwaaien die er stellig van overtuigd zijn dat ze de wereld zullen veroveren met hun mythische creaties. De laatste in die lange rij hoopvolle snelheidsfreaks heeft in ieder geval al een sprookjesachtige naam: Spyros Panopoulos.

SP Automotive

De 43-jarige Griek uit Athene begon in 1997 met zijn eigen tuningsbedrijfje. Door de jaren heen groeide zijn onderneming uit tot consultancy bureau voor allerlei professionele motorsport disciplines, van WRC en BTCC tot MotoGP en zelfs de Formule 1.

Tijdens die avonturen bouwde hij bovendien een recordbrekende Mitsubishi Lancer Evo dragster. Op de kwart mijl klokte hij een tijd van 7,7 seconden bij 308 kilometer per uur. De wagen werd aangedreven door een door Panopoulus ontwikkelde 1,8 liter turbo met 2880 pk en een redline van maar liefst 14.100 rpm.

Zylon

Met de Chaos wil Panopoulus zijn expertise loslaten op wat hij de eerste 'ultracar' ooit noemt. De Chaos combineert zijn vaardigheid als motorbouwer met innovatieve 3D print technieken. Het chassis van de wagen bestaat uit Zylon, een synthetisch materiaal dat 1.6 keer sterker is dan kevlar.

Zylon wordt al gebruikt in de Formule 1 voor de kabels die de wielen bij het chassis moeten houden in het geval van een crash. Ook de monocoque en de helmen in de F1 zijn bekleed met het materiaal. De carrosserie wordt vervaardigd uit koolstofvezel, terwijl de mechanische delen uit titanium en magnesium uit een 3D-printer bestaan.

Biomechanische vierliter V10

Achter de voorstoelen vinden we een uit aluminium opgetrokken vierliter V10 met dubbele turbo. Het blok wordt leverbaar in twee smaken: 2000 pk bij maximaal 11.000 rpm en 3000 pk bij maximaal 12.000 rpm. Het grote interne verschil bestaat uit de bizarre biomechanische zuigers en drijfstangen.

De onderdelen lijken recht uit een Alien-film geplukt te zijn.

De zwakkere variant krijgt titanium zuigers en drijfstangen mee, terwijl de sterkste V10 het zal doen met keramische zuigers en koolstofvezel drijfstangen. Via een achttraps DCT wordt het vermogen over alle vier wielen verdeeld. Het H.R Giger-ontwerp zien we verder terug in de wielen en met name de remklauwen van de eigenaarde ultracar. Het ding doet zijn naam in ieder geval eer aan.

Dat vreemde bronskleurige web is een van de remklauwen van de Chaos.

Grote dromen

Panopoulos heeft uiteraard grootse plannen voor zijn creatie: de wagen zal het Nordschleife-record van Mercedes-AMG proberen te verbreken, de sprinttijd van Rimac aan diggelen rijden en de twijfelachtige topsnelheid van de SSC Tuatara overtreffen. Die laatste recordpoging zou bovendien gesteund worden door sponsorgeld van Red Bull. Na het debuut van de auto staat een test door Top Gear ook nog op de agenda.

Gecontroleerde chaos?

De Chaos moet in het eerste kwartaal van 2022 op de markt gaan komen. Spyros Panopoulos claimt dat de eerste wagen al verkocht is. SP Automotive moet elk jaar 15-20 exemplaren gaan produceren, maar het totaal zal blijven steken op slechts honderd, om de exclusiviteit te bewaren. Met een basisprijs van 5.5 miljoen euro per stuk zijn we erg benieuwd of het Spyros gaat lukken.

Of we de Chaos ooit echt zullen gaan zien in z'n ultieme, 3000 pk sterke uitmonstering is nog een raadsel. Met een schuin oog naar de even krankzinnige Devel Sixteen lijkt het niet bepaald waarschijnlijk. Ergen willen we echter dat het Spyros toch lukt. Veel gekker dan dit wordt het immers niet.

De SP Automotive Chaos wordt op 1 november officieel onthuld.

Nieuws
  • SP Automotive