Pirelli waarschuwt: 'Coureurs moeten meer letten op track limits Spa'

Pirelli's opperhoofd Mario Isola heeft gewaarschuwd voor de gevaren van het vernieuwde Spa. Door de toevoeging van meerdere grindbakken zullen de coureurs weer ouderwets op moeten letten.

Pirelli waarschuwt: 'Coureurs moeten meer letten op track limits Spa'

Pirelli heeft zich alvast even ingedekt voor de laatste Grand Prix van België. Aangezien de Italiaanse bandenboer nou niet bepaald bekendstaat om z'n stevige rubber vond motorsport chef Mario Isola het een goed idee om de paddock bewust te maken van de aanpassingen aan Spa Francorchamps. Door nieuwe asfalt en de toevoeging van ouderwetse grindbakken is er namelijk een verhoogd risico op bandenschades.

Voldoende data

In een statement legde de Italiaan uit dat Pirelli al de nodige data verzameld heeft over het vernieuwde circuit. Als leverancier bij de 24 uur van Spa heeft Pirelli immers honderden sets banden af kunnen rijden in de Ardennen. Daarnaast heeft het bedrijf monsters genomen van het nieuwe asfalt:

"Nieuwe veranderingen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, maar het epische karakter van Spa is nog steeds hetzelfde. Dit jaar heeft Spa de grootste veranderingen ondergaan die we hebben gezien sinds we er kwamen in de moderne Formule 1. Maar we weten van iets dat we kunnen verwachten dankzij de 24-uurs race vorige maand - ons grootste evenement wat betreft mensen en banden - en ook van monsters die we van het asfalt genomen hebben."

Scherp grind en track limits

Isola hamerde erop dat de coureurs niet meer zomaar buiten de lijntjes kunnen kleuren op Spa. De nieuwe grindbakken liggen immers veel dichter aan de baan dan tegenwoordig gebruikelijk is. Even niet opletten kan dus grote gevolgen hebben, helemaal omdat het vrij scherpe grind het Italiaans rubber best wel eens fataal kan zijn. Ondanks alles is Mario blij dat de spanning en sensatie van het legendarische circuit behouden is gebleven:

"Naast nieuw asfalt bij vijf bochten zijn er nieuwe grindbakken bij vier bochten, welke veel dichter langs de kant van de baan liggen. Coureurs zullen meer moeten letten op de track limits, en er is ook een verhoogde kans op scherp grind dat het circuit op gesleept wordt. Het epische karakter van Spa is echter onveranderd gebleven, alle traditionele uitdagingen die het circuit zo opwindend maken zijn onaangetast."

Formule 1
  • Oracle Red Bull Racing, Circuit Spa Francorchamps