FIA heeft Suzuka vernaggeld met méér asfalt

Het iconische Japanse circuit was na twee jaar afwezigheid opeens niet modern genoeg meer. De FIA heeft de kans aangegrepen om de uitloopstroken te voorzien van nog meer asfalt.

FIA heeft Suzuka verbasterd met méér asfalt

Voor het eerst sinds 2019 strijkt het F1-circus dit weekend weer neer op Suzuka. Het door Nederlander John Hugenholtz gepende circuit geldt als één van de vaste noten van de sport, en is één van de laatste circuits met ouderwetse grindbakken en grasmatten.

Om de terugkeer te vieren besloot de FIA dat laatste meteen maar even aan te pakken. Voorafgaand aan de Grand Prix van Japan is Suzuka namelijk nog even aangepast om aan de moderne standaarden van de F1 te voldoen. We zetten alle wijzigingen even op een rijtje.

Bocht 8: Degner 1

De eerste bocht die door de FIA toegetakeld is, is meteen één van de meest bekende van het circuit. De verraderlijke scherpe Degner 1 weet maar al te vaak zelfs de beste coureurs te verrassen, waardoor een tripje door het grind of een klap tegen de bandenstapel geen uitzondering is. Fouten op die manier afstraffen is echter niet meer van deze tijd.

Naast nieuw asfalt op de baan heeft Degner 1 daarom een plak naast de kerbs meegekregen. Het kunstgras dat voorheen het leven van de coureurs zuur maakte is verdwenen. Bovendien zijn de kerbs op de exit vervangen door dubbele kerbs, voor nog een beetje extra veiligheid.

Bocht 10: kink voor de Hairpin

De kink voor de hairpin heeft gelukkig aan de asfaltdrift van de FIA kunnen ontsnappen. De plek waar Daniil Kvyat in 2015 zijn Red Bull vermorzelde is niet veranderd in de zoveelste parkeerplaats. In plaats daarvan is de grindbak die De Torpedo raakte verlengd.

Bocht 16: Casio Triangle chicane

Als laatste heeft bocht 16 de 2022-behandeling gekregen. Dat is de eerste knik van de Casio Triangle-chicane, waar onder uiteraard Alain Prost en Ayrton Senna elkaar vonden in 1989. Net als bij Degner 1 is het kunstgras rond de chicane vervangen door asfalt. Coureurs die de chicane missen zullen dus zonder problemen rechtdoor kunnen steken, net als Ayrton.

Pitsstraat

Nee, het is geen bocht, maar ook de pitsstraat is nog even vernieuwd. Een nieuwe laag asfalt compleet met anti-slip belijning moet ervoor zorgen dat de pitsstraat ook onder natte omstandigheden helemaal veilig is. Gezien de huidige weersvoorspellingen is dat geen overbodige luxe. Net als in Singapore wordt er immers flinke regen verwacht op de vrijdag en zondag.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool