Mitsubishi vult YouTube met veertig jaar rallyhistorie

Het geplaagde merk is op YouTube aan een charmeoffensief begonnen. Via het MitsubishiMotorsTV-kanaal hebben de Japanners beelden van veertig jaar aan rallyhistorie het net op geslingerd.

Mitsubishi vult YouTube met veertig jaar rallyhistorie

Mitsubishi zit momenteel in bijzonder zwaar vaarwater. Buiten Azië is het merk door vrijwel iedereen vergeten vanwege een bijzonder zwak modellenaanbod, en binnen Azië leed het enorme imagoschade vanwege een emissieschandaal dat aan het licht gebracht werd door joint venture partner Nissan. De fallout van dat schandaal was zo groot dat Mitsubishi zich in 2016 op liet kopen door de Renault-Nissan Alliance.

Sindsdien is er echter weinig verbeterd. Op de Nederlandse markt vinden we immers alleen de antieke en extreem goedkoop gebouwde Space Star en de eveneens verouderde en fantasieloze Eclipse Cross PHEV. Het enige dat in het vooruitzicht ligt is een nieuwe ASX, die niets meer is dan een omgestickerde Renault Captur.

Gefaalde revival

Bij Mitsubishi kunnen ze op z'n zachtst gezegd dus wel een lichte imagoboost gebruiken. Eerder probeerde het merk al wat met de pompeuze heropening van legendarische rallydivisie Ralliart, maar alle hype vervloog toen bleek dat het ging om ordinaire stickerpakketten en vloermatten voor SUVS en pickups.

De belofte van een nieuw raceprogramma met vrijwel standaard hybride SUVs kon ook niemand bekoren. De campagne zorgde zelfs voor onrust onder de aandeelhouders en investeerders, die zich hardop afvroegen waar de tijden van de Evo gebleven waren.

Andere boeg

Na de Ralliart-blunder en de smeekbedes van de aandeelhouders heeft Mitsubishi besloten het over een iets andere boeg te gooien. Twee dagen geleden dumpte het merk namelijk een serie videos op het officiële Youtube-kanaal MitsubishiMotorsTV. De video's dienden dit keer gelukkig niet om accessoirepakketten aan de man te brengen, maar om veertig jaar aan rallygeschiedenis te vieren.

Rallyglorie

De serie van 27 video's toont beelden van het World Rally Championship en de Dakar Rally tussen 1967 en 2007. In die periode pakte Mitsubishi met Tommi Mäkinen en de Lancer Evo III, IV en V vier WRC-titels achter elkaar. Verschillende versies van de Pajero Evolution deden het bij de Dakar Rally nog beter: de wagens wisten de monsterrally maar liefst twaalf keer te winnen. Daarmee is het merk nog altijd met afstand de meest succesvolle deelnemer in de autoklasse.

Negatieve nostalgie

Terwijl de Pajero nog druk doorbanjerde in de Dakar zette Mitsubishi in 2005 het WRC-project bij het vuilnis. Het merk kon sinds de overgang van Group A naar de World Rally Car-reglementen de concurrentie simpelweg niet bijbenen.

Desondanks bleef de Lancer Evo in productie en werd de auto nog veelvuldig ingezet in de lagere Group N en R4-categorieën. In 2010 viel voor de nieuwe Racing Lancer Dakar-machine en de complete Ralliart-divisie ook het doek, onder ander vanwege de nasleep van de economische crisis.

Met de videoserie probeert Mitsubishi de consument eraan ter herinneren hoe groots het merk ooit was, maar dat heeft een keerzijde. De nostalgische beelden wijzen ons er immers alleen maar meer op hoeveel glans de Japanners verloren hebben. Het is te hopen dat de aandeelhouders stug door blijven zeuren voor een echte Ralliart-revival en een nieuwe Evo. Gezien de huidige omstandigheden blijft dat echter wishful thinking.

Cargasm
  • Mitsubishi Motors
  • Mitsubishi Motors TV