VIDEO: ambulance veroorzaakt levensgevaar bij superbike-race

Tijdens een clubrace op de Amerikaanse Roebling Road Raceway zorgde een ambulance voor levensgevaar door midden in een race de baan over te steken. Twee rijders konden het apparaat ternauwernood ontwijken, maar kwamen hard ten val.

VIDEO: ambulance veroorzaakt levensgevaar bij superbike-race

In de internationale motorsport mag je een bepaald niveau van professionaliteit en veiligheid verwachten. Bij kleinschalige lokale clubraces is de garantie er echter niet altijd. Twee motorrijders in Bloomingdale, Georgia ondervonden dat aan de lijve tijdens een superbike race op de Roebling Road Raceway.

De pits en de paddock van het 3.5 kilometer lange circuit zijn niet toegankelijk via een brug of een tunnel, waardoor iedereen over de baan op moet rijden. Dat geldt dus ook voor dienstdoende ambulances.

'Miscommunicatie'

Normaal gesproken wordt de race geneutraliseerd om de ambulance te laten passeren. Alleen bij hoge uitzondering wordt de wagen het circuit over gestuurd tijdens een race, maar wel met het oog op gaten in het verkeer. Bij de Open Superstock Expert and Novice WERA National Challenge race afgelopen weekend was er echter een 'miscommunicatie'.

De forse Chevy kwam namelijk precies voor de neus van Novice-rijders Dwayne A. Brown en Daniel Alexander de baan op. Een video vanaf de Yamaha YZF-R1 van Alexander laat zien hoe hij met 225 kilometer per uur de ambulance maar net op tijd kon ontwijken.

Door zijn uitwijkactie kwam hij in het gras terecht, waardoor hij de controle verloor en hard ten val kwam. Brown had minder geluk: hij koos voor de andere kant van de ambulance en kwam daardoor haard in aanraking met de achterbumper. Beide mannen kwamen als door een wonder met lichter verwondingen weg bij het incident.

De precieze toedracht van het bizarre voorval wordt uiteraard nog onderzocht. Roebling Road Raceway kan in ieder geval al een brief verwachten van de advocaat van Dwayne A. Brown. Iets zegt ons dat de gewoonte om ambulances een actief circuit op te sturen binnenkort verleden tijd zal zijn. En dat is maar goed ook.

Algemeen
  • Videostill
  • fiveyorks