Leclerc stelt doelen bij: 'Ik wil gewoon een race finishen zonder problemen'

Na drie dramatische races heeft Charles zijn doelen flink naar beneden bij moeten stellen. De Monegask richt zich nu op het normaal afronden van een Grand Prix-weekend.

Leclerc stelt doelen bij: 'Ik wil gewoon een race finishen zonder problemen'

Het kan soms akelig snel gaan in de Formule 1. Het ene moment vecht je voor het kampioenschap, en het andere moment hang je nog maar net onderaan de top tien. Niemand kan daar dit seizoen meer over meepraten dan inspecteur Charles Leclerc.

Het contrast tussen de openingsraces van 2022 en 2023 kan bijna niet sterker zijn voor de Monegask. Van twee overwinningen en een tweede plaats ging Leclerc naar twee uitvallers en een zevende plek. Elektrische problemen en vroegtijdig vervangen power units zetten meteen de toon voor het seizoen.

Laag inzetten

De goede hoop die Charles koesterde in de aanloop naar het seizoen is dan ook al lang en breed vervlogen. De voormalig Ferrari kopman ziet het nu zo somber in dat hij zijn doelen naar een bijzonder laag niveau bijgesteld heeft. In plaats van vechten om kampioenschappen, overwinningen, podiums of zelfs punten wil hij vooral een keer ongestoord aan de finish komen.

"Ik denk dat in plaats van te denken aan langetermijndoelen, gewoon een race finishen zonder penalties of problemen of wat dan ook, een prioriteit is. Dan [moeten we] daar het momentum van pakken en kijken wat er mogelijk is."

Positieve tekenen

In tegenstelling tot de eerste helft van vorig jaar is finishen niet langer een garantie op een goed resultaat voor Leclerc. De doorontwikkelde Ferrari SF-23 heeft de aansluiting met Red Bull immers niet kunnen vinden. Zelfs Aston Martin en Mercedes lijken ten opzichte van de steigerende paarden zeer sterk te zijn.

Volgens teamgenoot Carlos Sainz moet de Scuderia het concept van de auto zelfs radicaal veranderen om het gat te kunnen dichten. Charles wil niet zo ver gaan. Vanwege de (virtuele) vierde plek van Carlos ziet hij juist positieve tekenen na de race in Melbourne:

"Ik zou niet zo ver gaan als Carlos. Maar het is nog steeds duidelijk dat we de auto moeten verbeteren. Ik zal het afwachten en bekijken want ik denk dat het heel interessant kan zijn. Wat we zagen bij deze race, nadat we best veel dingen veranderd hadden wat betreft de setup, is denk ik voordelig voor onze race pace."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots