Valtteri Bottas vindt Formule 1 veel te serieus: 'Zoek het maar uit'

De man met de snelste mat ter wereld is klaar met het serieuze en zakelijke sfeertje binnen de Formule 1. Valtteri hoopt dat in de toekomst meer coureurs zijn relaxte voorbeeld zullen volgen.

Valtteri Bottas vindt Formule 1 veel te serieus

Na tien jaar is Valtteri Bottas inmiddels een vaste waarde in de Formule 1. Het merendeel van zijn carrière bleef de Fin echter kleurloos op de achtergrond. Onder het juk van de PR-afdelingen van Williams en Mercedes vond hij het moeilijk om zijn werkelijke persoonlijkheid te laten spreken. Alles verliep immers via vooraf ingestudeerde PR-praatjes ontworpen om de reputatie van het team en de sponsors te beschermen.

Zoek het maar uit

Na een jaartje bij Alfa Romeo heeft Bottas zijn persoonlijkheid echter helemaal gevonden. Als oudere F1-coureur bij een minder team kan hij het zich veroorloven een stuk losser te worden. In de paddock van Albert Park kwam hij in volledige Maaskantje-stijl aanlopen in een zwarte tank top, shorts en teenslippers. Tegenover Motorsport.com verklaarde hij de ommezwaai:

"Als rookie was ik niet naar de paddock gekomen met een tank top en teenslippers, niet eens een paar jaar geleden. Nu is het een beetje makkelijker. Ik hoef mezelf niet zo serieus te nemen."

"Tijden zijn zeker veranderd maar het is onderdeel van de sport dat je als rookie door het systeem gaat en bijna opgeleid wordt hoe je je moet gedragen enzovoort. Maar dan komt er een moment wanneer je zegt: 'Zoek het maar uit'."

Serieuze business

Bottas leeft mee met de coureurs die in de moderne F1 aan hun carrière beginnen. De extreem serieuze, strak geregelde zakencultuur is volgens de Fin prominenter dan ooit. Valtteri houdt hoop dat er meer sterke persoonlijkheden zoals Daniel Ricciardo naar voren zullen komen. De invloed van de grote bedrijven en het grote geld blijft echter onverminderd sterk:

"Het is lastig als je de Formule 1 in komt. Soms is het moeilijk om de echte persoonlijkheden te zien op de baan. Natuurlijk, wanneer je de coureurs beter leert kennen buiten de baan, dan zie je hun echte persoonlijkheid. Maar de manier waarop je de interviews doet, de manier waarop je je gedraagt met sponsors, het is normaal gesproken redelijk standaard.

"De laatste tien jaar waren er sommige persoonlijkheden zoals Daniel Ricciardo, die echt zijn persoonlijkheid toonde. Ik denk dat het goed is om te zien, maar het is zoals het is omdat het een serieuze business is en er grote bedrijven en veel geld bij betrokken is."

Formule 1
  • Valtteri Bottas, Mercedes-Benz, NL Beeld / Proshots.