Sinds de overname door Liberty Media in 2017 is de Formule 1 drastisch veranderd. Door het openen van social media kanalen, de deal met Netflix en het franchise-model voor de teams heeft de Amerikaanse mediagigant de sport steeds meer veranderd in een product.
In plaats van een eerlijke competitie tussen de beste coureurs en constructeurs moet de F1 steeds meer een gekunsteld stukje entertainment worden. De tradities van de sport en de wensen van 'oude' fans zijn daaraan ondergeschikt. Het model voor de ideale Grand Prix dat in Las Vegas gedemonstreerd werd onderstreepte de filosofie van Liberty nog maar weer eens.
Sport boven show
Liberty's gesleutel aan de Formule 1 begint langzamerhand zijn tol te eisen. Volgens Max Verstappen is de krampachtige focus op stratencircuits in glamoureuze, wereldberoemde locaties funest voor de sport, zo verklaarde hij tegenover The Telegraph.
De tegenwoordig bijzonder grote, zware en logge F1-bolides zijn immers helemaal niet op hun plek op hobbelige, haastig geprepareerde banen. Max heeft de situatie aangekaart bij F1 CEO en Stefano Domenicali in de hoop de traditionele circuits te behouden en de nadruk op de show te verminderen:
"We staan op een omslagpunt. Wat betreft circuits zijn voor mij de echte banen altijd leuker om te rijden. Mensen kunnen zeggen wat ze willen over stratencircuits, maar aan het eind van de dag is dat niet waar een Formule 1-wagen thuishoort."
"Ik heb het Stefano verteld. Ik vind dat het heel belangrijk is dat coureurs met [de top] praat om het echte racen in de sport te houden. En dat het niet allemaal om de show er buiten gaat. We moeten ons richten op de sport zelf."
Max geeft geen f*ck
Verstappen ontving op zijn beurt een hoop kritiek na zijn negatieve uitspraken over het evenement in Las Vegas. De Red Bull-kopman zou niet moeten zeuren, aangezien zijn riante salaris mogelijk gemaakt zou zijn door de groei die Liberty Media mogelijk gemaakt heeft. Die kritiek legt de Nederlander echter naast zich neer. Het gaat hem immers niet om het geld, maar om het lot van de sport. Daar zal hij zich ongeacht zijn salaris altijd voor uit blijven spreken:
"Ik weet niet waar ik contractueel zou staan wat betreft het overslaan van een race. Maar wat betreft salaris, denk ik niet dat [de groei van de sport] een verschil maakt in mijn contract. Ik bedoel, tot een paar jaar geleden maakte elk team verlies en toen kreeg ik nog steeds een flink salaris. "
"Het is altijd heel makkelijk om te zeggen 'Je zou niet moeten klagen, want kijk naar hoeveel geld je verdient.' Maar wie geeft er een f*ck om hoeveel geld je verdient? Het gaat gewoon om je mening uitspreken en zeggen wat je denkt dat juist is, of waarvoor gezorgd moet worden binnen de sport."
"Het maakt me niet uit of ik 2 miljoen verdien of 100 miljoen. Het boeit me niet. Ik wil altijd mijn mening uit kunnen spreken. Dat is hoe ik opgegroeid ben. En mensen zouden tegen kritiek moeten kunnen. Want als je niet tegen kritiek kan, dan zul je toch niet evolueren als persoon."
Vervroegd pensioen
Verstappen stelde al eerder dat hij de Formule 1 wel eens vroegtijdig zou kunnen verlaten als de huidige richting doorgezet wordt. Die instelling is niet veranderd. Zodra de sport te ver afstaat van zijn idealen gaat hij vrolijk andere dingen doen:
"Zeker. Er zijn nog zoveel meer dingen daarbuiten. Weet je, het draait niet alleen maar om de Formule 1 in het leven. Er zal een dag zijn waarbij je wakker wordt en misschien zoiets hebt van 'Ik wil wat anders doen.'"
- Red Bull Content Pool