Formule 1 2020: dit zijn alle coureurs en teams

Nadat Red Bull en Toro Rosso gisteren hun coureurs voor 2020 bekendmaakten, is de hele hele grid voor 2020 bekend. Nou ja, op een coureur na dan, maar die weten we ook voor 90% zeker. Overzicht na de breek!

Formule 1

Mercedes-AMG Petronas F1

Het team dat al zes jaar op rij alle titels bij de coureurs en constructeurs pakt, gaat door in dezelfde samenstelling: zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn Finse secondant Valtteri Bottas, die in 2017 van Williams overkwam. Het doel is helder: Hamilton aan zijn zevende titel helpen, met een bijrol voor Bottas, die dit wel prima vindt.

Scuderia Ferrari

Ook binnen het Ferrari-team zien we geen wijzigingen. Het wordt het tweede jaar met Sebastian Vettel en Charles Leclerc in de hoofdmacht. Leclerc ging 2019 in als tweede man onder viervoudig kampioen Vettel, maar we voorspelden al dat hij het Vettel direct lastig ging maken. Van een duidelijke hiërarchie is voor 2020 geen sprake. Van een wil om weer eens te winnen wel: de laatste titel bij de coureurs stamt uit 2007 (Kimi Raikkonen).

Aston Martin Red Bull Racing

Het team van Red Bull gaat door met Max Verstappen en Alexander Albon. Max heeft nog een contract tot 2021, dus dat was helder. Albon kwam de gelederen na de zomerstop versterken, en heeft goed genoeg gepresteerd om ook een zitje voor 2020 te kunnen claimen. De Thai staat voorlopig in de schaduw van Verstappen, maar wie weet maakt hij volgend jaar een extra stap, en claimt hij zijn eerste podiums.

McLaren Racing

McLaren maakte al heel vroeg in het seizoen bekend door te gaan met Carlos Sainz en Lando Norris. Sainz had al bewezen uitzonderlijk goed te kunnen racen, en zette deze lijn dit jaar door. Norris kwam in 2019 bij de hoofdmacht, en verbaasde vriend en vijand met zijn uitstekende prestaties. Daarnaast lijkt het duo - vooral dankzij memelord Norris - erg veel lol met elkaar te hebben, wat positief afstraalt naar buiten. 2020 wordt het laatste jaar met een Renaultmotor, vanaf 2021 schakelt McLaren over op Mercedes-power.

Renault F1

Het geplaagde Renault-team weet de aansluiting met de top nog niet te bereiken, maar misschien verbetert dit in 2020. Ze hebben er in ieder geval wel de lineup voor: Daniel Ricciardo gaat het tweede jaar van zijn lucratieve contract bij de Fransen in, en de zeer talentvolle Esteban Ocon werd uit zijn ongekozen eenjarige rustperiode gehaald. Dit betekent dat er geen plek meer is voor Nico Hülkenberg bij het team, of in de F1 überhaupt. Helaas.

Racing Point

Racing Point, het voormalige Force India, gaat volgend jaar door met Lance Stroll en Sergio Pérez. Laagvlieger Stroll is een no-brainer: zijn vader is eigenaar van het team. Perez is de ervaren rijder, die al sinds 2014 voor het team rijdt, en er dus zijn zevende seizoen ingaat. Daarnaast heeft de Mexicaan een paar flink vermogende persoonlijke sponsors, wat altijd helpt in de Formule 1-wereld.

Scuderia Toro Rosso / AlphaTauri

Het AlphaTauri-team racet in 2020 met dezelfde bezetting als waarmee het 2019 eindigt: Pierre Gasly en Daniil Kvyat. We verwachten geen grootse dingen van het team dat momenteel met Racing Point wedijvert om P6 bij de constructeurs, maar wie weet.

Alfa Romeo Racing

Ook bij het voormalige Sauber, thans 'Alfa Romeo Racing', zien we geen wijzigingen. Kimi Raikkonen, die gedurende het volgende seizoen de respectabele leeftijd van 41 bereikt, had al een contract tot 2021, en onlangs tekende het team de nogal kleurloze Antonio Giovinazzi een jaar bij. Niet onze eerste keuze, maar de man is een Italiaan bij een Italiaans team. Dan maar hopen dat we volgend jaar wel eens wat flair zien van Alfa Romeo's mooiboy.

Haas F1

Wellicht de verrassendste rijderskeuze voor 2020 kwam van Haas. Het team wordt dit jaar geplaagd door shady sponsordeals, de slechtste auto uit zijn geschiedenis, en een coureursduo dat niet heel veel vertrouwen inspireert: Kevin 'ik wijk voor niemand' Magnussen en brekebeen Romain Grosjean. Vooral Grosjean stapelt fout op fout, en leek met zijn 8 kampioenschapspunten hard op weg naar een langverwachte exit. Maar nee: in al zijn wijsheid heeft Haas besloten """"te kiezen voor ervaring"""", en dus zitten we nog een jaar met de Frans-Zwitserse zuurpruim en de Deense houthakker opgescheept.

ROKiT Williams Racing

Dan tot slot het ooit zo grote Williams-team, dat tegenwoordig steevast op de achterste rij te vinden is, en na 19 races in 2019 welgeteld een kampioenschapspuntje heeft vergaard. Het jonge talent George Russell gaat volgend jaar door bij het team, Robert Kubica niet. Zijn terugkeer in de F1 verliep iets minder glansrijk dan gehoopt. Een vervanger is nog niet bekend, maar het moet erg raar lopen als dit niet Nicholas Latifi wordt. De Canadese nummer 2 van het F2-kampioenschap is al reserverijder, en zijn pa heeft nog meer geld dan papa Stroll.

U ziet: 2020 staat vooral in het teken van de continuïteit, met alleen een wissel bij Renault, en eentje bij Williams. Voor de rest blijft iedereen zitten waar hij zit. 2021 daarentegen wordt veel mobieler, bij ons weten lopen dat jaar alle meerjarige verbintenissen (Verstappen, Hamilton, Vettel) af.