Shell vertikt het om zijn eigen rotzooi op te ruimen

De Nederlandse multinational Shell is op zich een sympathiek bedrijf: betaalt netjes een goed dividend, maakt zich toekomst-proof door in de laadpalenbusiness te stappen, en het zorgt voor veel werkgelegenheid. Helaas betrappen we Shell ook op een zeer onsympathieke actie.

Ja, Shell

Shell heeft een viertal oude boorplatforms staan in het Brent-veld, in het Engelse deel van de Noordzee. Ze worden niet meer gebruikt, en dus kunnen ze netjes opgeruimd worden, right? Wrong. Voor Shell is het voordeliger de dingen gewoon te laten staan, terwijl er nog zo'n 11.000 ton aan olie in de betonnen poten van de platforms zit. Dit is tegen het zere been van Greenpeace, dat medio oktober protesteerde bij de platforms, op zo'n 190 km ten noordoosten van Shetland. En terecht: als je iets niet meer gebruikt, ruim het dan ook op.

De acties van de milieu-activisten hebben Shell echter niet op andere gedachten gebracht. Integendeel: de oliereus blijft niet alleen bij het standpunt dat de platforms blijven staan, ook al lopen ze hierbij het risico dat er voor duizenden tonnen aan olie in zee stroomt, het probeert ook van die lastige Greenpeace-herriemakers af te komen, door bij de rechter een demonstratieverbod rond de platforms te eisen.

Aanstaande donderdag (28 november) dient de zaak bij de Schotse rechtbank. We zien Shell zelf liever bezig met investeringen in laadtechnologie, dan in het laten slingeren van hun oude boorplatforms. Bovendien: de (Nederlandse) Pioneering Spirit kan dit varkentje prima wassen, zoals u in onderstaande video kunt zien. Dus Shell, gewoon aftikken en die oude ongebruikte zooi netjes opruimen graag:

Nieuws
  • Marten van Dijl / Greenpeace