Uber vecht verbod in Londen aan

Afgelopen november kreeg Uber in het Verenigd Koninkrijk een gevoelige tik te verwerken, toen hun vergunning om ritten aan te bieden in de hoofdstad werd ingetrokken wegens identiteitsfraude met chauffeurs. De dienst gaat nu tegen het besluit in beroep.

Toe dan?

Voor Uber is het verliezen van de vergunning in een miljoenenstad als Londen absoluut bad news. Nog niet eens zozeer omdat het directe gevolgen heeft - hangende de rechtszaak mag Uber gewoon doorgaan met zijn activiteiten in Londen - maar vooral door de negatieve pers die het oplevert. En daar had Uber nog niet genoeg van...

Afgelopen vrijdag heeft Uber officieel bezwaar gemaakt tegen het besluit van de autoriteit Transport for London (TfL), dat een potentieel grote impact heeft op de 45 duizend chauffeurs in de Britse hoofdstad. "Safety is our top priority which is why we have robust systems and processes in place", aldus de baas van Uber Noord-Europa. "We are committed to Londoners and are working closely with TfL to address their concerns and requests, as we have since 2017". Met de laatste zin verwijst hij naar een eerdere ban van Uber, twee jaar geleden.

Grootschalige fraude

TfL spreekt van identiteitsfraude op grote schaal: volgens de autoriteit was er in 14.000 gevallen sprake van een andere chauffeur dan degene die op de app voor de klant werd aangegeven. "We found Uber not fit and proper to hold a new private hire operator's license on 25 November. We note that Uber has submitted an appeal and it will now be for a magistrate to determine if they are fit and proper."

Het is onduidelijk wanneer er een definitieve uitspraak over het bezwaar wordt gedaan, maar dit kan nog jaren duren. In de tussentijd kan Uber zijn activiteiten voortzetten.