Zelfrijdende Ubers hakken hun passagiers aan stukken

Het is niet echt een prettig vooruitzicht: een taxidienst gebruiken die je niet alleen naar binnen lokt, maar je vervolgens ook nog in mootjes hakt en spoorloos laat verdwijnen. Dit is echter wel wat er gebeurt bij autonome Ubers, als we de woorden van de CEO juist interpreteren.

Uber

Vandaag, in de rubriek 'slijmen met Saoedi's', een opmerkelijk relaas van Uber-baas Dara Khosrowshahi. Zijn bedrijf ontving gedurende het bestaan een investering van zo'n $3,5 miljard van het Saoedische Sovereign Wealth Fund, hetzelfde fonds dat even in beeld was bij het (mislukte) van de beurs halen van Tesla. En het oude gezegde 'wiens brood men eet, diens woord men spreekt' gaat ook hier goed op: Khosrowshahi noemde de gruwelmoord op journalist Jamal Khashoggi, vorig jaar op de Saoedische ambassade in Istanbul, in een interview 'een vergissing/een foutje' (a mistake). Hij stelde de onwaarschijnlijk barbaarse daad, uitgevoerd in opdracht van een staatshoofd nota bene, op hetzelfde niveau als het dodelijke ongeluk met Elaine Herzberg, in Tempe, Arizona, vorig jaar.

Kennelijk realiseerde het Uber-hoofd zich vlot dat hij iets heel doms had gezegd, want binnen een uur nadat het interview werd afgenomen, krabbelde Khosrowshahi met de staart tussen de benen terug: "I said something in the moment that I do not believe. When it comes to Jamal Khashoggi, his murder was reprehensible and should not be forgotten or excused." Dat klinkt al wat feller dan 'foutje, moet kunnen.' Desalniettemin sloeg de man een mooi pleefiguur, terwijl hij juist degene is die na tal van schandalen de rust bij Uber moet terugbrengen.

B*tch Don’t Grill My Cheese

Khosrowshahi's voorganger, Travis Kalanick, is overigens momenteel bezig met een nieuwe food-startup: Ghost Kitchens/Cloud Kitchens. Dit bedrijf werkt samen met keukens die klinkende namen dragen als Excuse My French Toast, Egg the F* Out, en B*tch Don’t Grill My Cheese. Zijn initiatief, die hem in concurrentie brengt met het bedrijf dat hem eruit werkte, ontving onlangs een kapitaalinjectie van $400 miljoen. De gulle investeerder? U raadt het al: Het Saoedische Sovereign Wealth Fund. Iemand nog een stukje Khashoggi?