Porsche en Boeing bouwen samen elektrische vliegende auto

In de toekomst gaan korte ritjes niet alleen meer over land, vooral in drukke steden zal vaker het luchtruim worden gekozen. In navolging van enkele concurrenten houdt ook Porsche zich bezig met kleine vliegende auto's, de Duitsers gaan hiervoor de samenwerking met Boeing aan.

Porsche vliegmasjien

U zou zeggen dat het veel meer voor de hand ligt dat Porsche de handen ineen slaat met het Europese Airbus, maar dat doet concerngenoot Audi al, met het ingenieuze modulaire systeem dat zowel rijden als vliegen mogelijk maakt. Daarnaast - maar dit is speculatie - is de bestaande samenwerking tussen Daimler en Airbus mogelijk een beletsel. Wellicht is de vliegende auto/drone geen gebied waarop autobedrijven graag samenwerken - zoals dat wel op veel andere terreinen gebeurt - en dus week Porsche uit naar het Amerikaanse Boeing. Bijkomend voordeel is dat de Volkswagen Groep nu op twee paarden wedt, en gaandeweg kan kijken welke samenwerking meer potentieel heeft.

e-VTOL

Op de ontwikkelingsafdelingen van de bedrijven die zich met passagiersdrones bezighouden, heeft de e-VTOL momenteel de beste papieren: de afkorting staat voor electric Vertical Take Off and Landing, wat binnen grote steden de enige manier is om drones bruikbaar in te zetten. Boeing heeft overigens al een eigen prototype - dat het dit jaar via de in 2017 gekochte dochtertak Aurora Flight Sciences onthulde.

Porsche heeft dochterbedrijf Porsche Consulting in 2018 de markt laten analyseren. Hier kwam uit dat de markt voor urban air mobility na 2025 naar verwachting op gang komt. Andere spelers die zich met deze tak van sport bezighouden zijn onder andere Uber, en Volocopter, dat Daimler en Geely tot zijn investeerders kan rekenen. Het Nederlandse Pal-V ontwikkelt daarentegen aan een voertuig dat zowel kan rijden als vliegen, maar dat in de grote stad echter als hybride onbruikbaar is. En prijzig bovendien.