Pak een Porsche 928 GTS mee bij Domeinen

Het is weer zover: bij Domeinen Roerende Zaken hebben ze weer een snoepje te pakken. Dit keer is het een van de laatst geleverde 928 modellen.

Pak een Porsche 928 GTS mee bij Domeinen

Wanneer een crimineel of wanbetaler zijn auto kwijtraakt aan de overheid, komt hij terecht bij de Dienst Domeinen Roerende Zaken. Om vervolgens wat van het criminele of niet-betaalde geld terug te verdienen worden die auto's door de overheid per opbod verkocht. Meestal gaat het om saaie grijze hatchbacks en smoezelige bestelbusjes, maar zo nu en dan komen er bijzondere wagens voorbij. Dat gaat van getunede Golfjes tot statige Rolls-Royce limo's. Dit keer vinden we een interessante Porsche youngtimer in de catalogus.

'911-killer'

De Porsche 928 kwam in 1977 op de markt als de vervanger van de verouderde 911. Luchtkoeling en motoren achter de achteras was volgens Porsche managing director Ernst Furhmann hopeloos ouderwets. Tegenvallende verkopen rond die tijd leken dat beeld te bevestigen. De 928 kreeg daarom een moderne watergekoelde 4,7 liter V8 mee, die gewoon voorin geplaatst was. De versnellingsbak bleef echter wel achterin hangen. Als enige sportwagen ooit won de auto de titel European Car of the Year in 1978.

De 928 hield het uiteindelijk vol tot 1995, maar de 911 vervangen deed het model eigenlijk nooit. Niet omdat het nou zo'n slechte auto was, hij was vooral anders. De auto was te groot, te zwaar, te comfortabel en te verfijnd om echt een alternatief te zijn voor een pure sportwagen als de 911, en het kleinere broertje 924 was veel te langzaam. Porsche bleef daarom maar obsessief doorschaven aan het concept van de 911. Het duurde tot het debuut van de 993-generatie voordat de voorvader van de Panamera definitief uit productie ging.

5.4 GTS

Het exemplaar dat bij Domeinen aangeboden wordt is het toppunt van de modelreeks. In 1992 kreeg de 928 zijn laatste update met de komst van de GTS-variant. De V8 was voor dit laatste model nog eens vergroot naar 5,4 liter en produceerde een gezonde 350 pk.

De donkerblauwe Porsche bij Domeinen is van 1994, een van de allerlaatsten dus. De auto is uitgerust met een viertraps automaat geleend van Mercedes. Daarmee sprint de 928 van nul naar honderd in 5,9 seconden en houdt de pret op bij 275 kilometer per uur. Natuurlijk is een handbak gaver, maar zo'n soepele automaat pas wel bij het relaxte autobahn-cruiser karakter van de 928.

Goed gebruikt

De Porsche kwam in 2002 naar Nederland en is gelukkig niet in een plastic bubbel in een verlaten garage terechtgekomen. Aan de kilometerstand van 193.881 kilometer te zien is er juist goed mee gereden. Wat voor ritjes dat dan waren laten we maar even in het midden. Van wat we aan de vreemd gecomprimeerde foto's kunnen zien heeft de 928 desondanks niet veel te lijden gehad. Zo op het oog is de auto van binnen en van buiten in prima staat.

Geen voordeelknaller

Het idee van een exclusieve auto kopen bij Domeinen is natuurlijk om dat zo goedkoop mogelijk te doen, maar het lijkt er op dat dat in dit geval lastig wordt. De Porsche staat al een tijdje in opslag en werd bij de vorige veilingronde niet 'gegund', zoals dat zo mooi heet. Even een 928 scoren voor een paar duizend euro is er dus niet bij. Toch is het een buitenkansje om de meest verfijnde versie van Porsche's V8-vlaggenschip op te pikken. Toch een poging wagen? Dat kan hier.

Cargasm
  • DomeinenRZ
  • DomeinenRZ