Honda: 'Beschadigde motoren Verstappen en Perez niet te redden'

De op Hongarije overleden motoren kunnen volgens Honda niet worden hergebruikt. Gridstraffen voor de beide Red Bull coureurs zijn daarmee helaas een zekerheid geworden.

Honda: 'Beschadigde motoren Verstappen en Perez niet te redden'

Het huidige seizoen is een van sterke pieken en dalen voor Red Bull Racing. Voor het eerst sinds 2013 wist het team de leiding in beide kampioenschappen te pakken, maar door aanhoudend ongeluk en een paar losgeslagen Mercedessen zijn er een hoop punten misgelopen door de formatie uit Milton Keynes.

Zwarte sloopkogels

RBR stond al onder druk door constant gepor vanuit de FIA en de klapband van Max Verstappen op Baku, maar de echte klappen kwamen pas op de Hongaroring. Na de kwalificatie bleek de motor die de crash van Verstappen op Silverstone doorstaan had toch overleden te zijn. Na de ravage in bocht 1 van de Grand Prix kon het door Valtteri Bottas verwoeste blok van Sergio Perez aan de waslijst worden toegevoegd.

Met dank aan de zwarte sloopkogels van Toto keek Red Bull opeens tegen gridstraffen voor de tweede seizoenshelft aan. Er mogen immers maar drie motoren gebruikt worden en elk blok gaat ongeveer zeven races mee. In een - gepland - seizoen van 23 races red je dat dus maar net.

Naar de schroothoop

In hun faciliteit in Sakura heeft Honda uit alle macht geprobeerd beide motoren alsnog te redden, maar gisteravond moesten de Japanners toch slecht nieuws brengen. Zowel de gescheurde power unit van Max als de door Bottas getorpedeerde V6 van Sergio zijn helaas naar de schroothoop verwezen.

Hard voor Honda

Teambaas Christian Horner is uiteraard teleurgesteld, maar voelt vooral mee met Honda. Het is uiteindelijk niet hun schuld dat er straffen zullen volgen vanwege motorwissels:

"De kans is erg klein [dat we penalties vermijden], en dat is enorm frustrerend voor Honda omdat het niet is door problemen met de betrouwbaarheid: het is dankzij ongelukken die we niet hebben veroorzaakt. Dus zij voelen de pijn, net zoals wij aan de chassis-kant dat doen. Het moet vanaf de budget cap-kant ook niet onderschat worden."

Het slechte nieuws komt vlak voor een belangrijk jubileum.

Kalenderproblemen worden oplossingen

Uitgaande van een seizoen met 23 races kan RBR niet ontkomen aan gridstraffen, maar dat beloofde aantal is nog helemaal niet zeker. Tussen de Grand Prix van Rusland en de GP van Saoedi Arabië zit nog een zee aan vraagtekens vanwege de rode lijst van de Britse overheid. Het kan dus maar zo dat het team gered zal worden door het wegvallen van Turkije, Mexico en Brazilie. Bovendien is de vervanger van Australië nog steeds niet aangekondigd.

Natuurlijk zien we het liefst zoveel mogelijk races, maar we hebben zo gevoel dat er bij Red Bull in het geheim geduimd wordt voor nog meer uitval...

Autosport
  • Formula 1, Red Bull Content Pool, Honda Racing F1