Bentley Flying Spur rijdt dwars door IJsland op tank oude stro

Het Britse luxemerk heeft een dikke Flying Spur Hybrid eropuit gestuurd om een nieuw soort biobrandstof te testen. De wagen wist IJsland te doorkruisen op een enkele tank (en lading).

Bentley Flying Spur rijdt dwars door Ijsland op tank oude stro

Terwijl de Volkswagen Group aan de ene kant steeds harder roept om elektrisch zijn er nog steeds delen die geloven in de goede oude verbrandingsmotor. Naast het twijfelende Lamborghini en Porsche hebben we namelijk nog altijd Bentley.

Na het runnen van een brute Pikes Peak-racer op biobrandstof heeft het merk ervoor gekozen om het iets rustiger aan te doen. Hetzelfde goedje werd in een fluisterstille Flying Spur Hybrid gegoten voor een ontspannen ritje dwars door IJsland.

Rotte stro

Bentley gebruikt een duurzame 'e-fuel' van specialist Coryton, die opgewekt is uit het ethanol dat vrijkomt bij het fermentatieproces van stro. De stro gebruikt bij dit proces is een afvalproduct, zodat de productie van de brandstof geen druk legt op de voedselindustrie en er geen speciale akkers aangelegd hoeven te worden. De wijn en kaas mogen dus ook in de kast blijven.

45 procent

De 410 pk 2,9 liter twin turbo V6 wist de Bentley samen met de 134 pk sterke elektromotor 733 kilometer ver te brengen op een enkele tank (en lading). Zelfs de stroom voor de accu was duurzaam, aangezien deze opgewekt werd met behulp van IJsland's thermische bronnen. De in totaal 544 pk sterke luxesedan zou bovendien 45 procent minder CO2 uitgestoot hebben dan normaal, zonder aanpassingen aan de motor.

Bruikbare oplossing

De roadtrip was niet zomaar een ludieke publiciteitsstunt. Bentley hoopt de brandstof te kunnen doorontwikkelen voor straatgebruik, aldus bestuurslid Matthias Rabe:

"Met de lancering van de Flying Spur Hybrid hebben we nu een hybride-aanbod bij Bentley en met deze uitdaging hebben we het echte voordeel van een hybride getoond: het vermogen om een actieradius van meer dan 700 kilometer te hebben, maar tegelijkertijd bruikbare elektrische actieradius te hebben voor stedelijke omgevingen."

"Het is werkelijk het beste van beide werelden, zeker met het gebruik van innovatieve tweede generatie biobrandstoffen, die een enorme daling in CO2 emissies betekenen. We zullen blijven werken met zulke brandstoffen in de komende maanden als onderdeel van ons ontwikkelingsproces, met als einddoel een oplossing voor consumenten."

Nieuws
  • Bentley