Marko vermoedt Mercedes-invloed bij budget cap beoordeling: 'Het maakt geen goede indruk'

De Red Bull topman heeft zo zijn twijfels bij de gang van zaken rond de budget cap beoordeling van de FIA. Volgens de Oostenrijker duidt het lekken van de informatie richting Mercedes en de aanstelling van ex-Mercedes advocate Shaila-Ann Rao op z'n minst op belangenverstrengeling.

Marko vermoedt Mercedes-invloed bij budget cap beoordeling: 'Het maakt geen goede indruk'

Na acht jaar dominantie van Mercedes heeft Red Bull Racing drie titels weten te veroveren in de coureurs en constructeurskampioenschappen. Helaas voor de ploeg uit Milton Keynes zit er al al die successen een naar bijsmaakje. Het team werd namelijk schuldig bevonden aan het overtreden van de budget cap die vorig jaar geïntroduceerd werd.

Door het ontwikkelingsvoordeel die de overtreding op zou leveren kwam er ook een smet op het succesvolle seizoen van 2022. De gang van zaken rond de beoordeling en bekendmaking van de budgetcapbreuk zorgt voor RBR voor de nodige vraagtekens. Rijdersmanager Helmut Marko durfde het zelfs aan om met de vinger naar aartsrivalen Mercedes te wijzen.

Slechte indruk

Helmut's vermoedens zijn het resultaat van de lekken die in de aanloop naar de Grand Prix van Singapore ontstonden. Onder leiding van Toto Wolff trok Mercedes aldaar luidkeels de integriteit van Red Bull in twijfel, zonder dat er ook maar iets bekend was. Red Bull kreeg pas na afloop van de Grand Prix van Japan te horen dat ze inderdaad in overtreding waren.

De voorkennis van Mercedes in de zaak is volgens Marko ronduit verdacht. Niet geheel toevallig is het nieuwe hoofd van de FIA Single Seater-divisie een oude advocate van Mercedes en voormalig persoonlijk adviseur van Toto. In haar nieuwe rol heeft Shaila-Ann Rao zich kennelijk niet bijzonder onafhankelijk opgesteld. Aan het zaakje hangt naar Helmut's mening een naar luchtje, zo verklaarde hij tegenover RTL:

"Het is eigenaardig: een medewerker van Mercedes is naar de FIA overgestapt, heeft bij Mercedes de documenten voor de cost cap behandeld en is toen bij de FIA verantwoordelijk geworden voor de beoordeling ervan. Dat wijst naar onze mening op een schending van de naleving [van de regels], of tenminste een indicatie daarvan. Het geheel maakt geen goede indruk."

Handelen met voorkennis

Marko's uitspraken zijn voor de verandering eens niet volledig ongefundeerde harde woorden. Ferrari-chef Mattio Binotto loopt al langer met dezelfde twijfels.

Bij de FIA-aankondiging van de nieuwe anti-porpoising regels had Mercedes immers op voorhand al nieuwe onderdelen klaar liggen. Binotto stelde toen dat dit onmogelijk was zonder dat het team van tevoren wist dat de Technical Directive van kracht zou worden.

Marge inbouwen

Bij Red Bull neemt men in ieder geval geen risico meer. Marko is ervan overtuigd dat de financiële reglementen alleen maar aangescherpt zullen worden, waardoor zijn team nog zorgvuldiger zal moeten zijn bij het invullen van de formulieren. In een poging een grotere marge in te bouwen huurt Red Bull alvast een paar extra accountants in:

"Ik ben ervan overtuigd, dat het de komende jaren aangescherpt en veel duidelijker wordt. We huren meer accountants in, om de nodige veiligheid in te bouwen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool