Formule 1 kijkt voorzichtig naar cameraspiegels

De zelfverklaarde top van de autosport loopt al jaren achter wat betreft de kunst van achter je kijken. F1' technisch directeur Nikolas Tombazis wil daar graag verandering in brengen, maar het idee is niet zonder problemen.

Formule 1 kijkt voorzichtig naar spiegelcamera's

De Formule 1 heeft door de jaren heen gezorgd voor tal van innovaties in allerlei gebieden. De laatste jaren loopt de sport echter flink achter de feiten aan. De hybride power unit kwam twee jaar na de hybride LMP1, 13 inch wielen werden gebruikt tot vorig jaar en alle echt innovatieve oplossingen zijn lang geleden verboden door de FIA. Er is echter een vaak vergeten onderdeel waarin de F1 pas echt ouderwets is: de spiegels.

Spiegelregels

De F1 doet het immers nog steeds met een set reflecterende stukje glas, waarin vaak maar bar weinig te zien is. In een poging daar verandering in te brengen heeft de FIA voor 2023 het formaat van de spiegels vergroot en een nieuwe locatie voorgeschreven.

Daarmee trekt de organisatie de lijn door die in 2010 gezet werd, toen Red Bull, Ferrari, Williams, Force India, Sauber en HRT hun spiegels buitenboord gemonteerd hadden. Door trillingen waren de spiegels zo goed als waardeloos. Acht jaar later werd Ferrari opnieuw op de vingers getikt voor het monteren van de spiegels op de halo.

Problemen met camera's

Het vergroten en herpositioneren van de spiegels is echter een ouderwetse oplossing voor een ouderwets probleem. De autoindustrie is immers al veel verder. Bij het gemiddelde premium merk kun je immers al cameraspiegels bestellen. Ook in de endurance en GT-racerij is een camerasysteem dat achteropkomende auto's herkent al jaren gemeengoed.

De altijd innovatieve F1 blijft echter achter. FIA single seater techneut Nikolas Tombazis wil hier graag verandering in brengen, maar tegenover Autosport identificeerde de Griek meteen drie grote problemen met het integreren van zo'n systeem in een F1-chassis:

"We hebben het overwogen. Het heeft drie problemen die opgelost dienen te worden. Een daarvan is dat er niet veel ruimte is voor een TV-scherm in de cockpit. Ten tweede wordt het vaak gebruikt in gesloten auto's die veel donkerder zijn vanbinnen. Je kunt het zien als je je telefoon in het zonlicht houdt, je wil niet hebben dat coureurs met hun ogen moeten knijpen om iets te kunnen zien."

"Het derde is dat je tijd nodig hebt om je focus bij te stellen van één afstand naar een andere afstand, waar we ons ook een beetje zorgen over maken en we voorzichtig moeten evalueren. Met de snelheden die je bereikt, moet je niet een halve tiende van een seconde verliezen om je blik aan te passen, dus dat is nog een probleem."

Dodehoekassistent?

Tombazis wil zich echter niet blind staren op het gebruik van camerasystemen. Onder zijn leiding kijkt de FIA naar meerdere oplossingen voor het probleem. Zo wordt een piepje in het oor van de coureur ook overwogen. Een dodehoekassistent dus.

Concrete uitspraken over de toekomst van achter je kijken in een F1-bolide durfde Nikolas echter nog niet te doen:

"We kijken [naar cameraspiegels], en misschien andere manieren om het te doen, zoals een audiosignaal of zoiets, maar het is nog steeds een proces."

Formule 1
  • BrunoPress
  • Jim Butcher