Ford houdt deur naar F1 open: 'We moeten het wel overwegen'

Ford Performance opperhoofd Mark Rushbrook heeft voorzichtig gereageerd op de aanhoudende geruchten over een terugkeer naar de Formule 1. Volgens de Amerikaan is de groei van de sport simpelweg te indrukwekkend om te negeren.

Ford houdt deur naar F1 open: 'We moeten het wel overwegen'

Sinds de exit van Honda wordt er in de F1-wereld driftig gespeculeerd over een mogelijke vervanger. De sport is immers sterker wanneer er meer fabrikanten aanwezig zijn. Naast Porsche en Hyundai werd recent Ford er aan de haren bijgesleept als vermeende partner van Red Bull Racing.

De Amerikaanse autogigant zou van plan zij een samenwerking aan te gaan met de Powertrains divisie. De RBPT power units zouden dan een Ford-sticker opgeplakt krijgen, net zoals het merk tussen 1967 en 2004 deed met de motoren van Cosworth.

Te groot om te negeren

Vanuit Ford bleef het angstvallig stil rond de geruchten, afgezien van het veilige statement dat er niet gereageerd zou worden op speculatie. Bij Autosport wisten ze echter toch wat uitspraken los te weken bij Ford Performance Motorsports-chef Mark Rushbrook. De Amerikaan moest erkennen dat The Blue Oval wel degelijk nagedacht heeft over een F1-deelname. De groei van de sport in Amerika en daarbuiten is immers te groot om te negeren:

"De Formule 1 is zeker sterk en groeiende, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd. Wat ze goed hebben gedaan is geweldig racen en een geweldige competitie creëren. Het is nog steeds het toppunt [van de autosport], maar ze hebben ook een nieuw publiek kunnen bereiken met dingen zoals Drive To Survive."

"Als een bedrijf racen we voor innovatie, overdracht van techniek, de kans om iets te leren, maar ook om marketing-redenen. [De F1] is zeker opgeschoven, en het vraagt zeker om een overweging. We leveren geen commentaar op speculatie, maar het is hetzelfde met alle series die er zijn. Het is onze verantwoordelijkheid om ze te bestuderen en ze te begrijpen, en dan beslissingen te maken over of het logisch is of niet."

E-fuels niet essentieel

Voor veel geïnteresseerde fabrikanten - zoals bijvoorbeeld Audi - zijn de nieuwe reglementen voor 2026 een flinke aantrekkingskracht. Dat jaar zal de Formule 1 immers overstappen op een CO2-neutrale duurzame brandstof, waardoor de sport in een groen boekje komt te staan bij de marketingafdelingen van grote merken.

Rushbrook ziet de e-fuels echter niet als unique selling point voor de Formule 1. Er zijn immers veel meer series die dezelfde overstap gaan maken, of zelfs al gemaakt hebben. Ford is immers al actief in het sinds vorig jaar veel meer mileuvriendelijke WRC:

"Duurzame brandstoffen is zeker iets waar we geïnteresseerd in zijn, maar dat doen we al in andere series. Het WRC heeft het, sinds vorig jaar, en dat is een geweldig onderdeel van het verhaal en het leerproces geweest voor ons."

"De voertuigen die we verkopen, sommige regio's stappen sneller over naar volledig elektrisch dan anderen, sommigen zullen langer bij verbrandingsmotoren blijven. Maar we willen duurzaam zijn in wat we doen als een bedrijf, niet alleen elektrische auto's produceren maar ook duurzamer zijn met verbrandingsmotoren. We ondersteunen dat alle series, of we er nu aan meedoen of niet, overstappen op duurzamere brandstoffen."

GM vs Ford?

Ford Mustang en Chevrolet Camaro Supercars.

Ford's aartsrivaal General Motors is op dit moment bezig om in te breken in de sport via Cadillac en het Andretti Global team. De deelname van The General maakt bij Rushbrook en co echter geen drang los om de strijd aan te gaan. Mark bekijkt het proces rond de aanmelding van het potentiële elfde team echter wel met grote interesse:

"Niet per se. Maar het zal interessant zijn om te kijken hoe dat vordert, of ze succesvol zullen zijn met het toetreden als een elfde team."

Ook voor de competitie hoeft Ford niet per se in te stappen bij de Formule 1. Het merk bestrijdt GM immers al direct in de NASCAR, het Australische Supercars en binnenkort in de GT3-klasse.

Formule 1
  • Ford, Red Bull Content Pool, Supercars